Czy podatnik, który dostarcza żywności dla odbiorców zewnętrznych powinien posiadać kasę rejestrującą online?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Jabłoński Mariusz
Odpowiedzi udzielono: 11 kwietnia 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Podatnik prowadzi działalność gospodarczą polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) - PKD 56.21.Z, przy czym sprzedaż odbywa się bezpośrednio u kierowcy/sprzedawcy - PKD 56.10.B. Każdego dnia do wyboru jest kilka rodzajów kanapek i sałatek oraz jedno danie obiadowe. Podatnik nie przyjmuje konkretnych zamówień, ani nie przygotowuje dań na zlecenie klienta. Gotowe towary: kanapki, sałatki, obiady pakowane są pojedynczo w folię lub w pojemnik. Następnie ładowane są do samochodów i dowożone do  kierowcy/sprzedawcy, który wyjeżdża w teren, parkuje na parkingach pod zakładami pracy. Klienci podchodzą bezpośrednio do samochodu, zapoznają się z ofertą na dany dzień, po czym decydują się bądź nie na zakup. Sprzedaż towaru jest fiskalizowana na miejscu przez kierowcę/sprzedawcę. Po kilkunastu minutach postoju i sprzedaży w jednym miejscu, kierowca jedzie na kolejny postój. Sytuacja powtarzana jest w kilku miejscach w terenie. Podatnik nie posiada stałych miejsc postojowych, ponieważ korzysta z parkingów publicznych. Kierowca parkuje w miejscu widocznym dla pracowników zakładu-klientów. W stałym miejscu wykonywania działalności znajduje się kuchnia, w której przygotowywane są towary oraz baza samochodów dowożących. Teren kuchni oraz bazy jest ogrodzony i zamknięty. W tym miejscu nie jest prowadzona sprzedaż bezpośrednia, nie ma możliwości odbioru osobistego, nie ma również wygospodarowanego miejsca do konsumpcji na miejscu. Stałe miejsce stanowi miejsce przygotowania i przeładunku towaru. Czy od 1 stycznia 2021 r. podatnik powinien posiadać kasę fiskalną online?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX