Czy pestkę również można traktować jako produkt, jeśli poddawana jest dodatkowemu procesowi ocierania, aby spełniała parametry klienta?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 25 maja 2021 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Jak prawidłowo nadać status odpadu w czasie procesu produkcyjnego?
W procesie przetwarzania owoców np. wiśni w zakładzie produkcyjnym uzyskujemy: miąższ wiśni - produkt, sok z wiśni - produkt i pestkę wiśni.
Czy pestkę również można traktować jako produkt, jeśli poddawana jest dodatkowemu procesowi ocierania, aby spełniała parametry klienta?
Część pestki niespełniająca kryteriów będzie odpadem organicznym.
Co z pestką o żądanych parametrach - czy można ją traktować jako produkt, jeśli głównym celem procesu przetwarzania nie jest pestka (podobnie jak sok)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX