Czy pestkę również można traktować jako produkt, jeśli poddawana jest dodatkowemu procesowi ocierania, aby spełniała parametry klienta?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ćwiek Piotr
Odpowiedzi udzielono: 25 maja 2021 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jak prawidłowo nadać status odpadu w czasie procesu produkcyjnego?

W procesie przetwarzania owoców np. wiśni w zakładzie produkcyjnym uzyskujemy: miąższ wiśni - produkt, sok z wiśni - produkt i pestkę wiśni.

Czy pestkę również można traktować jako produkt, jeśli poddawana jest dodatkowemu procesowi ocierania, aby spełniała parametry klienta?

Część pestki niespełniająca kryteriów będzie odpadem organicznym.

Co z pestką o żądanych parametrach - czy można ją traktować jako produkt, jeśli głównym celem procesu przetwarzania nie jest pestka (podobnie jak sok)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX