Czy osoby prowadzące lokal gastronomiczny mogą resztki jedzenia i produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia traktować jako substancje, które są przeznaczone do użycia jako materiały paszowe?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ćwiek Piotr
Odpowiedzi udzielono: 19 października 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Czy osoby prowadzące restaurację/lokal gastronomiczny mogą resztki jedzenia/produkty spożywcze przeterminowane lub nieprzydatne do spożycia traktować jako substancje, które są przeznaczone do użycia jako materiały paszowe - zgodnie z art. 2 pkt 13 ustawy z 14.12.2012 r. o odpadach (Dz.U. z 2022 r. poz. 699) – dalej u.o., a tym samym są one wyłączone z u.o. i przekazywać rolnikom do skarmiania zwierząt?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX