Czy osoby niepracujące w bezpośredniej styczności z wytwarzaną żywnością powinny mieć wykonywane badania sanitarno-epidemiologiczne?
PYTANIE
Spółka zajmuje się przygotowaniem posiłków dla szkół, szeroko pojętym cateringiem. Oprócz pracowników do obsługi kuchni, kierowców zatrudnia również osoby na stanowiskach biurowych jak m.in. specjalista ds. finansowych i administracyjnych czy specjalista ds. jakości. Stanowiska te nie mają bezpośredniej styczności z kuchnią (produktami, gotowaniem itp.).
Czy takie osoby muszą mieć badania sanitarno-epidemiologiczne i RTG klatki piersiowej?
Jak często należy robić badania, gdy lekarz nie określi termin następnego badania?
W jakich przypadkach jest konieczność robienia badań RTG, kto o tym decyduje w przypadku skierowań?
Pytanie o osoby zatrudnione na podstawie umowy zlecenie - czy musi taka osoba również musi posiadać badania sanitarno-epidemiologiczne?
Czy musi mieć koniecznie orzeczenie od lekarza jak w przypadku umów o pracę oraz badanie RTG?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX