Czy osoby niepracujące w bezpośredniej styczności z wytwarzaną żywnością powinny mieć wykonywane badania sanitarno-epidemiologiczne?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ambroziewicz Maciej
Odpowiedzi udzielono: 21 listopada 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Spółka zajmuje się przygotowaniem posiłków dla szkół, szeroko pojętym cateringiem. Oprócz pracowników do obsługi kuchni, kierowców zatrudnia również osoby na stanowiskach biurowych jak m.in. specjalista ds. finansowych i administracyjnych czy specjalista ds. jakości. Stanowiska te nie mają bezpośredniej styczności z kuchnią (produktami, gotowaniem itp.).

Czy takie osoby muszą mieć badania sanitarno-epidemiologiczne i RTG klatki piersiowej?

Jak często należy robić badania, gdy lekarz nie określi termin następnego badania?

W jakich przypadkach jest konieczność robienia badań RTG, kto o tym decyduje w przypadku skierowań?

Pytanie o osoby zatrudnione na podstawie umowy zlecenie - czy musi taka osoba również musi posiadać badania sanitarno-epidemiologiczne?

Czy musi mieć koniecznie orzeczenie od lekarza jak w przypadku umów o pracę oraz badanie RTG?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX