Czy osoba kontrolująca proces przygotowywania żywności przez podmioty, u których jej pracodawca zamawia żywność, powinna posiadać orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 31 grudnia 2019 r.
Autor odpowiedzi: Ambroziewicz Maciej
Odpowiedzi udzielono: 7 kwietnia 2018 r.

PYTANIE

Pracownicy zatrudnieni na stanowiskach administracyjno-biurowych w ramach swoich obowiązków wykonują kontrolę zlecanych przez pracodawcę innych firm na zasadzie podpisywanych umów np. outsourcingu.

Czy taka osoba kontrolująca, udając się na kontrolę do innej firmy zajmującej się gastronomią (kontakt z żywnością), powinna posiadać badania sanitarno-epidemiologiczne, by móc do takiej kontroli przystąpić?

Jak od strony formalnoprawnej powinno wyglądać kierowanie i wykonanie badań przez takiego pracownika (kto na takie badania powinien pracowników skierować i ponieść koszty tych badań itp.)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX