Czy opisaną w pytaniu działalność gastronomiczną można opodatkować 3% stawką ryczałtu?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Różycki Karol
Odpowiedzi udzielono: 25 sierpnia 2022 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą i świadczy usługi gastronomiczne. Jest też podatnikiem VAT. Od roku 2022 wybrała opodatkowanie w formie ryczałtu na stawce 3%. Usługi gastronomiczne świadczy w małym lokalu, który ma kuchni z wyposażeniem, małą salę ze stolikami i zatrudnia 2 osoby. Posiłki są przygotowywane na miejscu i wydawane klientom na miejscu, głównie są to obiady. Czasem na zamówienie firm, przygotowywane są posiłki ale też kanapki, koreczki i pieczone są ciasta. Dla firm wystawia faktury na usługi gastronomiczne. Wszystkie przygotowywane dane, są robione we własnej kuchni i z zakupionych produktów. Firmę prowadzi od kilku lat. Wcześniej swoje dochody opodatkowywała na podatku liniowym. Z uwagi na Polski Ład i przekonywania podatników do ryczałtu oraz wiele informacji na ten ten temat, podatnik zdecydował się przejść na ryczałt i stosować stawkę 3%.

Czy prowadząc taką działalność jak opisana wyżej ma prawo do ryczałtu w stawce 3% (nie prowadzi sprzedaży alkoholu)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX