Czy określenia wydatku energetycznego na stanowiskach pracy może dokonać pracownik służby BHP zatrudniony w danej firmie?
PYTANIE
Zgodnie z § 1 rozporządzenia w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie: posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej: "posiłkami", w formie jednego dania gorącego. Na podstawie § 3 ust. 1 rozporządzenia pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2.000 kcal (8.375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1.100 kcal (4.605 kJ) u kobiet.
Czy specjalista ds BHP zatrudniony w firmie może określić wydatek energetyczny dla kierowców ciężarówek i betonomieszarek, czy musi to zrobić firma zewnętrzna?
Czy udokumentowana praca w warunkach nocnych lub godzinach nadliczbowych wystarczy by zakwalifikować wydatek na zakup posiłków regeneracyjnych do kosztów uzyskania przychodu?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX