Czy odpady w postaci surowego mięsa nie spełniającego wymagań powstające na etapie kontroli jakości mięsa przyjmowanego od dostawców oraz odpady tego mięsa powstające na linii produkcyjnej podlegają u.o.?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ćwiek Piotr
Odpowiedzi udzielono: 17 grudnia 2018 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Zakład prowadzi przetwórstwo surowego mięsa polegające na rozdrabnianiu wytrybowanego mięsa, mieleniu, formowaniu np. kotletów, zamrażaniu i pakowaniu. Gotowym produktem są mrożone kotlety oraz mrożone mięso mielone.

Czy odpady w postaci surowego mięsa nie spełniającego wymagań powstające na etapie kontroli jakości mięsa przyjmowanego od dostawców oraz odpady tego mięsa powstające na linii produkcyjnej (np. uszkodzone partie produktów) podlegają przepisom ustawy z 14.12.2012 r. o odpadach - dalej u.o., czy też stanowią produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego objęte rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z 21.10.2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 - dalej rozporządzenie 1069/2009?

Nadmieniam, że całość tych odpadów przekazywana jest bezpośrednio lub pośrednio do wykorzystania na paszę/karmę dla zwierząt.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX