Czy odpady w postaci surowego mięsa nie spełniającego wymagań powstające na etapie kontroli jakości mięsa przyjmowanego od dostawców oraz odpady tego mięsa powstające na linii produkcyjnej podlegają u.o.?
PYTANIE
Zakład prowadzi przetwórstwo surowego mięsa polegające na rozdrabnianiu wytrybowanego mięsa, mieleniu, formowaniu np. kotletów, zamrażaniu i pakowaniu. Gotowym produktem są mrożone kotlety oraz mrożone mięso mielone.
Czy odpady w postaci surowego mięsa nie spełniającego wymagań powstające na etapie kontroli jakości mięsa przyjmowanego od dostawców oraz odpady tego mięsa powstające na linii produkcyjnej (np. uszkodzone partie produktów) podlegają przepisom ustawy z 14.12.2012 r. o odpadach - dalej u.o., czy też stanowią produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego objęte rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z 21.10.2009 r. określającym przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 - dalej rozporządzenie 1069/2009?
Nadmieniam, że całość tych odpadów przekazywana jest bezpośrednio lub pośrednio do wykorzystania na paszę/karmę dla zwierząt.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX