Czy odpady powstające w restauracjach klasyfikowane jako odpady komunalne przekazywane mogą być wyłącznie przedsiębiorcom odbierającym odpady, zbierającym odpady lub przetwarzającym odpady komunalne?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 11 grudnia 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Czy odpady powstające w restauracjach, barach i innych placówkach zajmujących się usługami polegającymi na żywieniu zbiorowym klasyfikowane jako odpady komunalne, dla których nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów zgodnie z art. 66 ust. 4 pkt 1 lit. a ustawy z 14.12.2012 r. o odpadach (Dz.U. z 2020 r. poz. 797) – dalej u.o. przekazywane mogą być tylko i wyłącznie przedsiębiorcom odbierającym odpady, przedsiębiorcom zbierającym odpady lub przedsiębiorcom przetwarzającym odpady komunalne?
Czy przedsiębiorcy muszą być koniecznie wpisani do rejestru działalności regulowanej?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX