Czy oceną ryzyka zawodowego pracodawca powinien obejmować zbiorowe żywienie pracowników w stołówce zakładowej?
Pytania i odpowiedzi
Status: Nieaktualne, stan prawny na: 28 grudnia 2020 r.
Odpowiedzi udzielono: 18 maja 2010 r.
PYTANIE
W jaki sposób dokonać oceny ryzyka zawodowego dla zagrożenia pochodzącego ze zbiorowego żywienia - stołówki zakładowej, - dla pracowników korzystających z tych posiłków?
Czy należy ująć jako zagrożenie biologiczne z wyszczególnieniem jako odrębne zagrożenia czynników biologicznych tj. salmonella, jad kiełbasiany czy też czerwonka i określeniem potencjalnych skutków dla każdego z nich, skoro spożywający mają do czynienia z gotowym posiłkiem?
Czy w i wystarczającym dla pracowników spożywających posiłki na stołówce, będzie określenie jako zagrożenie - żywienie zbiorowe, którego skutkiem może być zatrucie pokarmowe?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX