Czy oceną ryzyka zawodowego pracodawca powinien obejmować zbiorowe żywienie pracowników w stołówce zakładowej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 28 grudnia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Kościukiewicz Kazimierz
Odpowiedzi udzielono: 18 maja 2010 r.

PYTANIE

W jaki sposób dokonać oceny ryzyka zawodowego dla zagrożenia pochodzącego ze zbiorowego żywienia - stołówki zakładowej, - dla pracowników korzystających z tych posiłków?

Czy należy ująć jako zagrożenie biologiczne z wyszczególnieniem jako odrębne zagrożenia czynników biologicznych tj. salmonella, jad kiełbasiany czy też czerwonka i określeniem potencjalnych skutków dla każdego z nich, skoro spożywający mają do czynienia z gotowym posiłkiem?

Czy w i wystarczającym dla pracowników spożywających posiłki na stołówce, będzie określenie jako zagrożenie - żywienie zbiorowe, którego skutkiem może być zatrucie pokarmowe?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX