Czy niewielka pizzeria lub restauracja fast-food, które obsługują bądź mogą obsłużyć więcej niż 500 osób na dobę, podlegają obowiązkowi zgłoszenia instalacji?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 11 stycznia 2016 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie przypadków, w których wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza z instalacji nie wymaga pozwolenia, instalacje stosowane w gastronomii nie wymagają pozwolenia, natomiast zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia - dalej r.i.e.w.z., zgłoszenia nie będą wymagać instalacje stosowane w gastronomii - przystosowane do obsługi do 500 osób na dobę.

Jak interpretować należy warunek "przystosowane do obsługi do 500 osób na dobę"?

Czy np. niewielka pizzeria lub restauracja fast-food, które obsługują bądź mogą obsłużyć więcej niż 500 osób na dobę, podlegają zgłoszeniu instalacji?

Czy należy potraktować "dobę" jako godziny otwarcia restauracji?

Jakie zanieczyszczenia powstają podczas grillowania mięsa i smażenia frytek?

Proszę o podanie wskaźników emisji lub źródło, gdzie można je uzyskać.

Jakie obowiązki w zakresie ochrony środowiska będą obowiązywały takie podmioty?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX