Czy niewielka pizzeria lub restauracja fast-food, które obsługują bądź mogą obsłużyć więcej niż 500 osób na dobę, podlegają obowiązkowi zgłoszenia instalacji?
PYTANIE
Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie przypadków, w których wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza z instalacji nie wymaga pozwolenia, instalacje stosowane w gastronomii nie wymagają pozwolenia, natomiast zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 2 lipca 2010 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia - dalej r.i.e.w.z., zgłoszenia nie będą wymagać instalacje stosowane w gastronomii - przystosowane do obsługi do 500 osób na dobę.
Jak interpretować należy warunek "przystosowane do obsługi do 500 osób na dobę"?
Czy np. niewielka pizzeria lub restauracja fast-food, które obsługują bądź mogą obsłużyć więcej niż 500 osób na dobę, podlegają zgłoszeniu instalacji?
Czy należy potraktować "dobę" jako godziny otwarcia restauracji?
Jakie zanieczyszczenia powstają podczas grillowania mięsa i smażenia frytek?
Proszę o podanie wskaźników emisji lub źródło, gdzie można je uzyskać.
Jakie obowiązki w zakresie ochrony środowiska będą obowiązywały takie podmioty?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX