Czy należy zmniejszać diety w przypadku zapewnienia kanapek na szkoleniu?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ziółkowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 7 czerwca 2017 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Pracodawca skierował pracownika na 1-dniowe szkolenie do Opola. Organizator na miejscu zapewnił posiłek (kanapki) w przerwie zajęć. Pracownik wyjechał na szkolenie o godz. 8.00, szkolenie trwało od godz. 10.00 do 15.00. Do domu, po zajęciach pracownik powrócił o godzinie 17.00. W jaki sposób należy potraktować zapewniony posiłek (kanapki) ? Zmniejszenie kwoty diety o koszt zapewnionego bezpłatnego wyżywienia wylicza się od kwoty bazowej 30,00 zł tj 25% x 30,00 zł= 7,50 zł czy od kwoty diety należnej 1/2 x 30,00zł= 15,00 zł, 15,00 zł x 25%=3,75 zł ?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX