Czy można zobowiązać zakład piekarniczy do założenia na emitor filtra wyłapującego cząstki stałe lub wymiany pieca albo najpierw sporządzenia przeglądu ekologicznego?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 23 stycznia 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Czy można zobowiązać zakład piekarniczy do założenia na emitor filtra wyłapującego cząstki stałe lub wymiany pieca albo najpierw sporządzenia przeglądu ekologicznego?

Piekarnia w związku z prowadzonym wypiekaniem chleba ma zainstalowany piec węglowy. Przy rozpalaniu pieca uciążliwością dla okolicznych mieszkańców jest sadza wydobywająca się z komina. Ze względu na moc nie wymaga ani pozwolenia ani zgłoszenia instalacji. Dla takich instalacji nie prowadzi się czynności pomiarowych ze względu na brak wartości odniesienia dla uzyskanego wyniku pomiaru. Zakład dokonuje przeglądów komina raz do roku oraz dwa razy w miesiącu czyszczenia komina na dwa miesiące, stosuje też paliwo dobrej jakości. Mimo to przy rozpalaniu pieca sadza osadza się na elewacjach budynkach itd.

Czy można w tym przypadku zobowiązać piekarnię do zainstalowania elektrofiltra albo zamontowania nowego pieca?

Czy najpierw do sporządzenia przeglądu ekologicznego, z którego będzie dopiero można wywnioskować, jakie działania można podjąć celem ograniczenia negatywnego oddziaływania na środowisko?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX