Czy można przy jednym transporcie z tej samej restauracji wystawić dwie karty na ten sam kod odpadu na różne rodzaje odpadów wchodzących w skład tego kodu, które nie są mieszane ze sobą?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Grzegrzółka Robert
Odpowiedzi udzielono: 23 grudnia 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W gastronomii wytwarzany jest odpad z grupy 02 03 (odpady z przygotowania, przetwórstwa produktów i używek spożywczych oraz odpady pochodzenia roślinnego (...) w tym oleje jadalne), czyli 02 03 04 (surowce i produkty nienadające się do spożycia i przetwórstwa).

Czy można przy jednym transporcie z tej samej restauracji wystawić dwie karty na ten sam kod odpadu na różne rodzaje odpadów wchodzących w skład tego kodu, które nie są mieszane ze sobą?

W tym przypadku chodzi np. o 100 kg oleju oraz 20 kg innych odpadów przetwórczych. Zgodnie z prawem, wytwórca decyduje o klasyfikacji odpadu. Dodatkowo w powyższym przypadku zaklasyfikowanie kodu odpadów 02 03 04 wynika z uzyskanych informacji z urzędu przez stronę zainteresowaną.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX