Czy kwalifikacja powstający odpadów gastronomicznych jest prawidłowa?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ćwiek Piotr
Odpowiedzi udzielono: 14 czerwca 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Podmiot prowadzi działalność hotelową. W wyniku działalności i funkcjonowania zaplecza gastronomicznego powstają odpady spożywcze:

- produkty, które uległy zepsuciu lub dla których upłynął termin ważności,

- odpady, które powstają na etapie przygotowywania potraw,

- resztki jedzenia, które nie zostały zjedzone przez klientów (pozostałości na ich talerzach).

Podmiot kwalifikuje wszystkie ww. odpady roślinne jako odpady komunalne "bio", które są cykliczne odbierane przez dedykowaną firmę (podmiot jest objęty gminnym systemem odbioru odpadów komunalnych). Odpady zwierzęce z trzech ww. kategorii odpadów spożywczych podmiot chce zakwalifikować do UPPZ kat. 3.

Czy ww. kwalifikacja powstający odpadów gastronomicznych jest prawidłowa?

Jeśli tak, to w jaki sposób zgodnie z przepisami prawa podmiot może przekazać UPPZ kat. 3?

Czy ww. UPPZ kat. 3 należy zaliczyć do produktów wymienionych wyłącznie w art. 10 lit. p rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 - dalej rozporządzenie 1069/2009?

Czy też ww. odpady obejmują kwalifikacyjnie kilka różnych rodzajów produktów kat. 3?

Jaki jest właściwy docelowy sposób utylizacji wymieniony w art. 14 rozporządzenia 1069/2009?

Jakim firmom i do jakich celów hotel może przekazywać ww. UPPZ kat. 3?

Jakie dokumenty, decyzje, nr rejestrowe powinny posiadać takie firmy?

Jaki Cel Przewozu może być wskazany w Dokumencie Handlowym dla ww. UPPZ kat. 3 z odpadów spożywczych?

Czy podmiot przekazujący ww. UPPZ kat. 3 jest obowiązany powiadomić powiatowego lekarza weterynarii o transporcie lub o sposobie 7. Zagospodarowania UPPZ?

Jaki konkretnie przepis to warunkuje?

A może wystarczy tylko wystawienie Dokumentu handlowego?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX