Czy kuchnia szpitalna i bufet działające na terenie szpitala wymuszają pobór opłat za produkty jednorazowego użytku?
PYTANIE
Jesteśmy szpitalem, wpisanym do KRS do rejestru Stowarzyszeń, w którym wydajemy pacjentom posiłki w naczyniach wielorazowego użytku, jednak na oddziale zakaźnym w izolatkach są wydawane kubki i naczynia plastikowe jednorazowe.
Czy musimy prowadzić ewidencję wydanych opakowań plastikowych i pobierać opłatę 20 gr i 25gr od wydawanych plastikowych naczyń jednorazowych?
W strukturze szpitala jest również kuchnia i bar. Kuchnia obsługuje oddziały szpitalne, ale również świadczy usługi cateringowe dla pobliskiego przedszkola. Na barze, który jest również obsługiwany przez kuchnie szpitalną (jak również do celów cateringu) udostępniamy klientom opakowania jednorazowe z plastiku. Przy zamówieniu posiłku na barze klient ma wybór zjeść na miejscu lub na wynos. Na wynos jest to najczęściej zjedzenie posiłku na oddziale szpitalnym (pacjenci i personel).
Czy w takim wypadku musimy pobierać opłaty od klientów, prowadzić ewidencje i sprawozdawczość jeśli chodzi o plastikowe opakowania?
Czy musimy prowadzić ewidencje i sprawozdawczość jeśli chodzi o opłatę produktową (wytwórca produktów w opakowaniach)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX