Czy kuchnia szpitalna i bufet działające na terenie szpitala wymuszają pobór opłat za produkty jednorazowego użytku?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Modrzyk Łukasz
Odpowiedzi udzielono: 12 marca 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Jesteśmy szpitalem, wpisanym do KRS do rejestru Stowarzyszeń, w którym wydajemy pacjentom posiłki w naczyniach wielorazowego użytku, jednak na oddziale zakaźnym w izolatkach są wydawane kubki i naczynia plastikowe jednorazowe.

Czy musimy prowadzić ewidencję wydanych opakowań plastikowych i pobierać opłatę 20 gr i 25gr od wydawanych plastikowych naczyń jednorazowych?

W strukturze szpitala jest również kuchnia i bar. Kuchnia obsługuje oddziały szpitalne, ale również świadczy usługi cateringowe dla pobliskiego przedszkola. Na barze, który jest również obsługiwany przez kuchnie szpitalną (jak również do celów cateringu) udostępniamy klientom opakowania jednorazowe z plastiku. Przy zamówieniu posiłku na barze klient ma wybór zjeść na miejscu lub na wynos. Na wynos jest to najczęściej zjedzenie posiłku na oddziale szpitalnym (pacjenci i personel).

Czy w takim wypadku musimy pobierać opłaty od klientów, prowadzić ewidencje i sprawozdawczość jeśli chodzi o plastikowe opakowania?

Czy musimy prowadzić ewidencje i sprawozdawczość jeśli chodzi o opłatę produktową (wytwórca produktów w opakowaniach)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX