Czy jest możliwe księgowanie w trakcie całego roku zakupu bydła, mięsa, przypraw itd. na koncie 7 - koszt własny sprzedanych towarów?
PYTANIE
Osoba fizyczna prowadząca ubój bydła, przetwórstwo, sprzedaż hurtową i sprzedaż detaliczną wyrobów produkcji własnej w czterech punktach sprzedaży ze względu na obroty w 2016 r. ma obowiązek z dniem 1 stycznia 2017 r. założyć księgi handlowe. Rachunkowość ma być prowadzona w biurze podatkowym.
Czy możliwe jest zastosowanie następujących rozwiązań:
- księgowane w trakcie całego roku zakupu bydła, mięsa, przypraw itd. na koncie 7 - Koszt własny sprzedanych towarów,
- sporządzanie inwentaryzacji wyrobów i produktów na koniec roku podatkowego,
- nie prowadzenie rozliczeń z podziałem na sklepy i przetwórnię,
- nie prowadzenie rozliczeń poprzez kasę lecz stosując konto Rozliczenie z właścicielem?
Nadmieniam, że właściciel dla celów kontrolnych prowadzi swoje rozliczenia, księgi handlowe prowadzone w biurze maja służyć wyłącznie rozliczeniom podatkowym i celom sprawozdawczym.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX