Czy instalacja w restauracji szybkiej obsługi, która przystosowana jest do obsługi powyżej 500 gości dziennie, wymaga zgłoszenia?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Gall Marek
Odpowiedzi udzielono: 13 listopada 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Czy instalacja w restauracji szybkiej obsługi, która przystosowana jest do obsługi powyżej 500 gości dziennie, która zawiera: podgrzewacz wody o mocy 20 KW; centralną nawiewnię o mocy 50 KW; frytownicę o mocy 14 KW; grille jeden o mocy 22,7 KW i jeden o mocy 21,6 KW wymaga zgłoszenia zgodnie z art. 152 ustawy z 27.04.2001 r. – Prawo ochrony środowiska (Dz.U. z 2019 r. poz. 1396 z późn. zm.)?

Jako rodzaj emisji podano akrylaldehyd (akroleina) (na podstawie analiz dla podobnej restauracji), a wielkość emisji: - stężenie średnioroczne 0,15µg/m3, - max. stężenie jednogodzinowe 5,26µg/m3, - percentyl ze stężeń jednogodzinowych 3,99µg/m3.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX