Czy instalacja do uboju rytualnego z koszerowaniem jest obróbką mięsa i kwalifikuje się do instalacji do obróbki i przetwórstwa produktów spożywczych z przetworzonych lub nieprzetworzonych surowców pochodzenia zwierzęcego?
PYTANIE
Do starosty wpłynął wniosek o wydanie pozwolenia zintegrowanego dla jednej instalacji ubojni bydła o zdolności uboju 330 ton tusz na dobę. W instalacji będzie ubój tradycyjny i koszerny. "Koszerowanie" - usunięcie krwi polegać będzie na: moczeniu w zimnej wodzie, przeciąganiu zanurzonej ćwierci przez wannę z zimną wodą, nacieraniu ręcznym solą i przetrzymaniu na wisząco 1 h, spłukiwaniu soli pod prysznicem, moczeniu z soli przez 3-krotne zanurzanie w zimnej wodzie i kierowaniu ćwierci do chłodni, a następnie do rozbioru. Wielkość dobowa uboju rytualnego - 100 ton. Organ uważa, że instalacja do uboju rytualnego z koszerowaniem jest obróbką mięsa i kwalifikuje się do instalacji do obróbki i przetwórstwa produktów spożywczych z przetworzonych lub nieprzetworzonych surowców pochodzenia zwierzęcego o zdolności produkcyjnej ponad 75 ton wyrobów gotowych na dobę.
Czy organ ma rację?
Czy wniosek i pozwolenie powinny być dla dwóch instalacji IPPC?
Jeśli tak, to wnioskodawca powinien złożyć dwie opłaty rejestracyjne?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX