Czy i jakie znaczenie ma przy zapewnianiu pracownikom napojów parametru WCI?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Kryczka Sebastian
Odpowiedzi udzielono: 28 marca 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów po zmianach z 2019 roku nadal widnieje... 1. Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym: 1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC, * 2) w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1000, 3) przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10oC lub powyżej 25oC, 4) przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, 5) na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28oC. Punkt 2 o WCI nie został poprawiony względem ROZPORZĄDZENIA MINISTRA Rodziny, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1) z dnia 12 czerwca 2018 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy, które WCI (wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza) już nie uwzględnia w wykonywaniu pomiarów mikroklimatu zimnego.

W jaki sposób podejść do punktu 2. z rozporządzenia w odniesieniu do przysługiwania napojów?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX