Czy dystrybutory z wodą lub kawomaty mogą znajdować się w przestrzeni produkcyjnej w której występują czynniki szkodliwe?
Pytania i odpowiedzi
Status: Aktualne
Odpowiedzi udzielono: 2 czerwca 2019 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie
PYTANIE
Jakie napoje mogą być dostępne na stanowiskach pracy w zakładzie chemicznym (czynniki szkodliwe chemia i pyły około 0,2 do 0,6 NDS w zależności od stanowiska)?
Czy pracownicy mogą na stanowiskach pracy mieć wodę lub napoje w zakręconych butelkach?
A może kawę w kubkach termicznych zakrytych wieczkiem?
Czy przy stanowiskach lub w jakiś punktach hali (występują czynniki chemiczne) można ustawić: dystrybutor z wodą, kawomat (podający w zamykane od góry wieczkiem kubki)?
Czy urządzenia te powinny zapewniać brak kontaktu wody czy kawy z czynnikami chemicznymi i pyłowymi z otoczenia (np. przez wysoki stopień ochrony IP)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX