Czy dla płynu do mycia naczyń, który stosowany jest w zakładzie produkcyjnym należy posiadać kartę charakterystyki?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 16 października 2020 r.
Autor odpowiedzi: Zamajtys Krzysztof
Odpowiedzi udzielono: 3 lutego 2012 r.

PYTANIE

Środki chemiczne używane do mycia maszyn w zakładzie spożywczym muszą mieć kartę charakterystyki, oraz atest PZH dopuszczenia do kontaktu z żywnością.

Czy dla środka chemicznego, który może być używany w gospodarstwie domowym, a stosowany jest w zakładzie produkcyjnym należy posiadać:

1.

kartę charakterystyki;

2.

listę środków chemicznych używanych w zakładzie z uwzględnieniem środków powyżej wskazanych?

3.

Czy środek chemiczny, który znajduje się w stołówce przy hali produkcyjnej musi mieć kartę charakterystyki?

4.

Czy środek chemicznych może być wniesiony i używany na wydziale produkcyjnym?

5.

Czy karty charakterystyk środków chemicznych muszą być dostępne:

a.

w miejscu stosowania,

b.

w segregatorze osoby opiekującej się chemią?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX