Czy cukiernia powinna pobierać opłatę 0,25 zł za każde pudełko z tworzyw sztucznych wykorzystane do zapakowania wyrobów?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Sosnowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 16 stycznia 2024 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W nawiązaniu do obowiązujących od 1 stycznia 2024 r. zmian w ustawie z 11.05.2001 r. o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej - dalej u.o.p. oraz brakiem szczegółowych wytycznych wiele Firm ma wątpliwości co do obowiązku pobierania od kupujących opłaty za opakowania jednorazowe z tworzyw sztucznych. Sprawa dotyczy m.in. piekarni/cukierni, które pakują dla klienta ciasto, pączki, babeczki i inne wyroby cukiernicze w opakowania z tworzyw. Zazwyczaj klient nie spożywa tych produktów bezpośrednio z opakowania, lecz wyjmuje je z pudełka i umieszcza np. na talerzyku. Jednak nie można wykluczyć, że pewien procent klientów spożyje wyroby bezpośrednio z pudełka.

Jak w tej sytuacji powinna postępować cukiernia?

Czy powinna pobierać opłatę 0,25 zł za każde pudełko z tworzyw sztucznych wykorzystane do zapakowania wyrobów?

Zazwyczaj kupowana przez klienta ilość dedykowana jest kilku osobom - kilka porcji.

Czy znaczenie ma ilość sprzedawanych produktów?

Podobna sytuacja dotyczy np. sprzedaży surówek, sałatek na wagę. Klient kupuje produkt zazwyczaj dla całej rodziny i wykorzystuje jako dodatek do posiłku. Chociaż również w tym przypadku nie można wykluczyć bezpośredniego spożycia z pojemnika.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX