Co zrobić w sytuacji, jeśli pracodawca podejrzewa u pracownika zatrudnionego na stanowisku uczulenie na mąkę?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 15 grudnia 2020 r.
Autor odpowiedzi: Ambroziewicz Maciej
Odpowiedzi udzielono: 26 lutego 2015 r.

PYTANIE

Co zrobić w sytuacji, jeśli pracodawca podejrzewa u pracownika zatrudnionego na stanowisku uczulenie na mąkę?

Wstępne badania lekarskie zostały przeprowadzone.

Czy należy skierować pracownika na bardziej szczegółowe badania?

Kto ponosi odpowiedzialność za np. pogorszenie stanu zdrowia pracownika - czy lekarz wydający zgodę na dopuszczenie do pracy, czy pracodawca, który taką osobę dopuścił do pracy?

Pracownik zataja ten fakt albo sam nie jest świadomy własnej choroby.

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX