Co powinien zrobić zamawiający, jeśli po otwarciu ofert zauważył, że wykonawca pomylił cenę jednostkową za obiad z ceną podwieczorku?
PYTANIE
Zamawiający prowadzi postępowanie na usługi cateringu dla dzieci przedszkolnych. W treści formularza ofertowego jest rozbicie na: 1. cena jednostkowa netto śniadania 2. cena jednostkowa netto obiadu 3. cena jednostkowa podwieczorku Cena jednego osobodnia (suma 3 posiłków). Wykonawca złożył ofertę w następujący sposób: cena śniadania 2,70 zł, cena obiadu 1,05 zł, cena podwieczorku 8,25 zł. Cena jednego osobodnia 12,00 zł. Zamawiający po otwarciu ofert od razu zauważył, że wykonawca pomylił cenę jednostkową za obiad z ceną podwieczorku. Obiad stanowi zawsze największy element ceny jednego osobodnia wyżywienia przedszkolnego, natomiast podwieczorek to z kolei najmniejszy element tej ceny.
Czy zamawiający na podstawie art. 223 ust. pkt 3 p.z.p. może samodzielnie dokonać poprawy innej omyłki, zamieniając odpowiednio zaoferowaną cenę jednostkową obiadu z ceną podwieczorku i odwrotnie, przy zachowaniu ceny jednego osobodnia w wysokości 12 zł netto?
Zapisy umowy: Rozliczenie finansowe wykonawcy usługi z zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej określonej w § 4 ust. 1 niniejszej umowy.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX