Co należy zrobić, jeśli budynek gastronomiczno-hotelowy zaprojektowano i wybudowano w sposób naruszający przepisy techniczne?
PYTANIE
Budynek gastronomiczno-hotelowy zaprojektowano i wybudowano w sposób naruszający przepisy techniczne. Klatka schodowa prowadząca na I piętro i poddasze budynku, gdzie miały być pokoje hotelowe, została zaprojektowana z błędem tzn. suma ilości i wysokości wszystkich stopni schodowych nie zgadza się z wysokością kondygnacji (wysokość kondygnacji jest większa). Dodatkowo klatkę schodową (biegi schodowe) wybudowano o mniejszej szerokości niż przewidywał to projekt i przepisy.
Czy w takim przypadku można wydać decyzję na podstawie art. 51 ust. 1 pkt 1 ustawy z 7.07.1994 r. Prawo budowlane (Dz.U. z 2020 r. poz. 1333) – dalej pr. bud. nakazującą zaniechanie robót?
Czy może decyzję nakazującą wykonanie określonych robót i nakazującą sporządzenie projektu zamiennego (inwestor zamierza zmienić sposób użytkowania części hotelowej na mieszkalną wielorodzinną)?
Tak naprawdę technicznie nie ma możliwości poszerzenia klarki schodowej.
Jak powinien postąpić nadzór budowlany w takiej sytuacji?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX