Co można zrobić w przypadku, gdy mieszkańcy sąsiadujący ze sklepem masarniczym skarżą się na uciążliwe zapachy wydobywające się z zakładu, a kontrola nie wykazała żadnych nieprawidłowości?
PYTANIE
W sklepie masarniczym odbywa się wędzenie szynek w małej komorze opalanej zrąbkami drzewa owocowego. Na zapleczu zlokalizowano piec konwercyjno - parowy (prądowy). Przed wprowadzeniem do powietrza zastosowano urządzenie - filtr dymu, którego zadaniem jest niwelowanie nieprzyjemnych zapachów. Mieszkańcy sąsiedniego budynku skarżą się na uciążliwości zapachowe. Kontrola starosty nie potwierdza zarzutów mieszkańców na duże uciążliwości zapachowe, ponieważ w czasie kilku kontroli stwierdzono, że z kominka na dachu wydobywa się tylko strużka dymu, a zapach na balkonie skarżących był słabo wyczuwalny. Odpowiedź starosty nie satysfakcjonuje wszystkich mieszkańców.
Czy są podstawy prawne do zobowiązania właściciela sklepu do zainstalowania urządzeń likwidujących emisje poprodukcyjną do minimum i zbadania szkodliwości zawartości substancji szkodliwych w dymie?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX