Zamajtys Krzysztof, Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych
Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych
Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych
Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych
Pracodawca, na podstawie art. 232 k.p., jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.
Pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne przede wszystkim, gdy z uwagi na uciążliwość pracy i warunki mikroklimatyczne niezbędne jest uzupełnienie rezerw energetycznych pracownika.
Szczegółowe uregulowania w zakresie wydatku energetycznego i związanego z wydatkiem energetycznym rodzajem przysługujących posiłków profilaktycznych wraz z wymaganiami, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki wydawania posiłków oraz napojów, określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów - dalej r.p.p.n.
Procedury prawne pokazane w formie interaktywnych schematów, dzięki którym sprawdzisz, jak krok po kroku przebiega postępowanie w danej sprawie.
Dowiedz się więcej o LEX Navigator.
Zamów bezpłatną prezentację zdalną , podczas której przedstawimy Ci to narzędzie.
Krok: wykonanie badań wydatku energetycznego
Badanie wydatku energetycznego zostało opisane w procedurach: Badania wydatku energetycznego w odniesieniu do kobiet i kobiet w ciąży,
Badania wydatku energetycznego w odniesieniu do pracowników młodocianych.
Krok: czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia posiłku profilaktycznego?
Pracodawca określa, czy zgodnie ze zmierzonym wydatkiem energetycznym i miejscem wykonywania pracy przez pracownika jest zobowiązany zapewnić posiłek profilaktyczny dla pracownika. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:
1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10ºC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25ºC,
3) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,
4) pod ziemią.
Pracodawca zapewnia także posiłki profilaktyczne pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki profilaktyczne, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób inny niż przez pracodawcę ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego, które powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.