Zamajtys Krzysztof, Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych

Procedury
Status:  Aktualna
Wersja od: 9 lipca 2019 r.
Autor:

Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych

Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych

Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych

Pracodawca, na podstawie art. 232 k.p., jest obowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych.

Pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne przede wszystkim, gdy z uwagi na uciążliwość pracy i warunki mikroklimatyczne niezbędne jest uzupełnienie rezerw energetycznych pracownika.

Szczegółowe uregulowania w zakresie wydatku energetycznego i związanego z wydatkiem energetycznym rodzajem przysługujących posiłków profilaktycznych wraz z wymaganiami, jakie powinny spełniać, a także przypadki i warunki wydawania posiłków oraz napojów, określa rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów - dalej r.p.p.n.

Zapewnianie i wydawanie posiłków profilaktycznych firma zewnętrzna firma zewnętrzna wykonanie posiłku profilaktycznego otrzymanie zlecenia wykonania posiłku profilaktycznego wydanie posiłku profilaktycznego pracodawca pracodawca (!) przekazanie  posiłku  profilaktycznego  pracownikowi czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia posiłku profilaktycznego? poinformowanie pracownika o braku prawa do posiłku profilaktycznego pozwolenie pracownikowi na przygotowanie posiłku profilaktycznego we własnym zakresie otrzymanie posiłku profilaktycznego od firmy zewnętrznej wykonanie badań wydatku energetycznego czy pracodawca ma możliwość wydawania posiłku profilaktycznego? zlecenie zapewnienia wykonania posiłku profilaktycznego firmie zewnętrznej tak nie nie nie

Krok: wykonanie badań wydatku energetycznego

Badanie wydatku energetycznego zostało opisane w procedurach: Badania wydatku energetycznego w odniesieniu do kobiet i kobiet w ciąży,

Badania wydatku energetycznego w odniesieniu do pracowników młodocianych.

Krok: czy pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia posiłku profilaktycznego?

Pracodawca określa, czy zgodnie ze zmierzonym wydatkiem energetycznym i miejscem wykonywania pracy przez pracownika jest zobowiązany zapewnić posiłek profilaktyczny dla pracownika. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:

1) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,

2) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura poniżej 10ºC lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25ºC,

3) związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca,

4) pod ziemią.

Pracodawca zapewnia także posiłki profilaktyczne pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych.

Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki profilaktyczne, oraz szczegółowe zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób inny niż przez pracodawcę ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.

Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych w formie jednego dania gorącego, które powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną około 1000 kcal.