Ambroziewicz Maciej, Uzyskanie zgody na prowadzanie działalności gastronomicznej

Procedury
Status:  Aktualna
Wersja od: 1 maja 2013 r.
Autorzy:

Uzyskanie zgody na prowadzanie działalności gastronomicznej

Uzyskanie zgody na prowadzanie działalności gastronomicznej

Uzyskanie zgody na prowadzanie działalności gastronomicznej

Stosownie do postawień zawartych w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jedn.: Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, z późn. zm.), podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością są obowiązane uzyskać wpis do rejestru zakładów albo zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów, prowadzonego przez - w zależności od właściwości - Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego lub Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego. Dopiero na tej podstawie dany podmiot może rozpocząć prowadzenie działalności.

Uzyskanie zgody na prowadzanie działalności gastronomicznej Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny dokonanie wpisu do rejestru zakładów niedokonanie wpisu do rejestru zakładów wpłynięcie wniosku odbiór lokalu czy wydano decyzję o zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu zakładu? wnioskodawca wnioskodawca planowanie rozpoczęcia działalności związanej z żywnością złożenie wniosku 14 dni przed rozpoczęciem działalności tak nie

Krok: złożenie wniosku

Zgodnie z art. 63 ust. 1 u.b.ż.ż., zakłady, które:

1) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,

2) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,

3) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,

4) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem,

mogą rozpocząć działalność dopiero po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład.

W wyjątkowych przypadkach, zgodnie z art. 63 ust. 2 u.b.ż.ż., zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:

1) działalności w zakresie dostaw bezpośrednich,

2) urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności,

3) obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej,

4) gospodarstw agroturystycznych,

5) podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1 000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina,

6) aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego,

7) sklepów zielarskich,

8) przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie,

9) producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym,

10) zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet,

11) zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem,

12) podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.

W myśl art. 64 ust. 1 u.b.ż.ż., podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 maja 2007 r. w sprawie wzorów dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. Nr 106, poz. 730).

Krok: odbiór lokalu

Po otrzymaniu wniosku Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny lub Państwowy Graniczny Inspektor Sanitarny przeprowadza kontrolę w lokalu, w którym planowane jest prowadzenie działalności. Podczas przeglądu pomieszczeń inspektor sanitarny szczególną uwagę zwraca m.in. na:

– funkcjonalność i ilość pomieszczeń oraz ich wyposażenie,

– podłączenie punktów wodnych do sieci wodno-kanalizacyjnej,

– funkcjonalność wentylacji mechanicznej.

Przedmiotem kontroli jest sprawdzenie czy spełnione są wymagania prawne prawa żywnościowego, a w szczególności przepisów:

– rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 31 z 01.02.2002 r., str. 1 z późn. zm.),

– rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004 r., str. 1 z późn. zm.),

– ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Podczas kontroli i przeglądu pomieszczeń inwestor powinien przedstawić szereg dokumentów m.in.:

– umowę najmu lokalu lub akt jego własności,

– KRS lub zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,

– numery REGON i NIP,

– sprawozdanie z badań próbki wody,

– umowę na wywóz śmieci,

– protokół pomiarów wydajności i głośności wentylacji mechanicznej.