Krywan Tomasz, Stawka 8% w gastronomii
Stawka 8% w gastronomii
Stawka 8% w gastronomii
Stawka 8% w gastronomii
Procedura pozwala ustalić obowiązującą stawkę VAT dla czynności wykonywanych w ramach działalności gastronomicznej.
Procedury prawne pokazane w formie interaktywnych schematów, dzięki którym sprawdzisz, jak krok po kroku przebiega postępowanie w danej sprawie.
Dowiedz się więcej o LEX Navigator.
Zamów bezpłatną prezentację zdalną , podczas której przedstawimy Ci to narzędzie.
Krok: podatnik wykonuje czynność klasyfikowaną na gruncie PKWiU jako usługa związana z wyżywieniem
Z art. 41 ust. 12f ustawy z 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2024 r. poz. 361 ze zm.) – dalej u.p.t.u., wynika zasada stosowania stawki VAT 8% do wszystkich czynności (tj. do dostaw towarów i świadczenia usług), które na gruncie PKWiU z 2015 r. są klasyfikowane jako usługi związane z wyżywieniem. Od zasady tej istnieją trzy wyjątki, kiedy to czynności te są opodatkowane VAT według stawki 23%.
Krok: czy wykonywaną czynnością jest sprzedaż napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do u.p.t.u. lub w przepisach wykonawczych?
Pierwszy wyjątek od zasady stosowania stawki 8% do wykonywania czynności klasyfikowanych na gruncie PKWiU jako usługi związane z wyżywieniem dotyczy sprzedaży napojów innych niż wymienione w załączniku nr 3 lub załączniku nr 10 do u.p.t.u. lub w przepisach wykonawczych wydanych na jej podstawie, w tym ich przygotowania i podania (zob. art. 41 ust. 12f pkt 1 u.p.t.u.). W tym zakresie czynności klasyfikowane na gruncie PKWiU jako usługi związane z wyżywieniem są opodatkowane VAT według stawki 23%.