Skibińska Małgorzata, Sposób przeprowadzania kontroli trzeźwości przez pracodawcę
Sposób przeprowadzania kontroli trzeźwości przez pracodawcę
Sposób przeprowadzania kontroli trzeźwości przez pracodawcę
Sposób przeprowadzania kontroli trzeźwości przez pracodawcę
Pracodawca, jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia ochrony życia i zdrowia pracowników lub innych osób lub ochrony mienia, może wprowadzić kontrolę trzeźwości pracowników. Jeżeli będzie przeprowadzał takie kontrole, to musi przestrzegać zarówno procedur ściśle określonych przepisami w sprawie badań na obecność alkoholu, jak i dotyczących dokumentowania podejmowanych czynności.
Procedury prawne pokazane w formie interaktywnych schematów, dzięki którym sprawdzisz, jak krok po kroku przebiega postępowanie w danej sprawie.
Dowiedz się więcej o LEX Navigator.
Zamów bezpłatną prezentację zdalną , podczas której przedstawimy Ci to narzędzie.
Krok: Kontrola trzeźwości
Kontrole trzeźwości mogą być przeprowadzane w dwóch przypadkach, tj. w razie uzasadnionego podejrzenia, że pracownik stawił się do pracy pod wpływem alkoholu albo pił alkohol w pracy – te kontrole dotyczą wszystkich pracowników. Drugi przypadek to tzw. kontrole prewencyjne. Tutaj pracodawca może kontrolować jedynie te osoby, które należą do grup pracowników wytypowanych (wskazanych) do kontroli w przepisach wewnątrzzakładowych.
Krok: Kontrola trzeźwości - cel
Kontrola trzeźwości ma na celu stwierdzenie braku obecności alkoholu w organizmie pracownika albo obecności alkoholu wskazującej na stan po użyciu alkoholu lub stan nietrzeźwości. Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
– stężenia we krwi od 0,2‰ do 0,5‰ alkoholu albo
– obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
– stężenia we krwi powyżej 0,5‰ alkoholu albo
– obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
Natomiast za równoznaczne ze stwierdzeniem braku obecności alkoholu w organizmie pracownika uznaje się przypadki, w których zawartość alkoholu nie osiąga lub nie prowadzi do osiągnięcia wartości właściwych dla stanu po użyciu alkoholu.