Skibińska Małgorzata, Prawa i obowiązki pracownika – kontrola trzeźwości
Prawa i obowiązki pracownika – kontrola trzeźwości
Prawa i obowiązki pracownika – kontrola trzeźwości
Prawa i obowiązki pracownika – kontrola trzeźwości
Pracodawca, decydując się na wprowadzenie w zakładzie pracy kontroli trzeźwości lub podejmując decyzję o poddaniu jej pracownika, co do którego ma podejrzenie, że jest pod wpływem alkoholu, musi mieć na uwadze, że pracownikowi przysługują określone uprawnienia. Pracownik natomiast ma określone obowiązki.
Procedury prawne pokazane w formie interaktywnych schematów, dzięki którym sprawdzisz, jak krok po kroku przebiega postępowanie w danej sprawie.
Dowiedz się więcej o LEX Navigator.
Zamów bezpłatną prezentację zdalną , podczas której przedstawimy Ci to narzędzie.
Krok: Zasady przeprowadzania kontroli trzeźwości przez pracodawcę
Kontrole trzeźwości mogą być przeprowadzane w dwóch przypadkach, tj. w razie uzasadnionego podejrzenia, że pracownik stawił się do pracy pod wpływem alkoholu albo pił alkohol w pracy, te kontrole dotyczą wszystkich pracowników. Drugi przypadek, to tzw. kontrole prewencyjne. Tutaj pracodawca może kontrolować jedynie te osoby, które należą do grup pracowników wytypowanych (wskazanych) do kontroli w przepisach wewnątrzzakładowych. Kontrola trzeźwości ma na celu stwierdzenie braku obecności alkoholu w organizmie pracownika albo obecności alkoholu wskazującej na stan po użyciu alkoholu lub stan nietrzeźwości. Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
– stężenia we krwi od 0,2‰ do 0,5‰ alkoholu albo
– obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
– stężenia we krwi powyżej 0,5‰ alkoholu albo
– obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
Natomiast za równoznaczne ze stwierdzeniem braku obecności alkoholu w organizmie pracownika uznaje się przypadki, w których zawartość alkoholu nie osiąga lub nie prowadzi do osiągnięcia wartości właściwych dla stanu po użyciu alkoholu.
Badanie trzeźwości może być przeprowadzone za pomocą urządzenia elektronicznego mierzącego stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu, z użyciem ustnika, metodą spektrometrii w podczerwieni lub utleniania elektrochemicznego, zwanego analizatorem wydechu (alkomat), posiadającego ważny dokument potwierdzający jego kalibrację lub wzorcowanie.
Jeżeli pierwszy pomiar jest dokonywany alkomatem mierzącym stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu metodą spektrometrii w podczerwieni, to otrzymanie wyniku ponad 0,00 mg/dm3, powoduje konieczność dokonania drugiego pomiaru niezwłocznie.
W przypadku dokonania pierwszego pomiaru analizatorem wydechu metodą utleniania elektrochemicznego oraz uzyskania wyniku ponad 0,00 mg/dm3, dokonuje się drugiego pomiaru po upływie 15 minut.
W razie dokonania pierwszego pomiaru alkomatem i uzyskania wyniku równego lub większego od 0,10 mg/dm3, a w drugim pomiarze wyniku 0,00 mg/dm3, robi się niezwłocznie trzeci pomiar tym samym alkomatem. Jeżeli jego wynik wynosi 0,00 mg/dm3, badanie nie wskazuje na stan po użyciu alkoholu.
W przypadku uzyskania wyniku ponad 0,00 mg/dm3, na alkomacie korzystającym z metody utlenienia elektrochemicznego, na żądanie pracownika, weryfikuje się go dwoma kolejnymi pomiarami – tym razem alkomatem stosującym metodę spektrometrii w podczerwieni.
Przepisy dopuszczają wykonanie badania trzeźwości alkomatem niewyposażonym w cyfrową prezentację wyniku pomiaru albo w ustnik, jeżeli producent przewiduje taki sposób jego eksploatacji.
Jeżeli badania trzeźwości wykonane alkomatem niewyposażonym w cyfrową prezentację wyniku pomiaru albo w ustnik wykaże obecność alkoholu, niezwłocznie przeprowadza się drugi pomiar.
Drugiego pomiaru dokonuje się alkomatem wyposażonym w ustnik oraz mierzącym stężenie alkoholu metodą spektrometrii w podczerwieni albo utlenienia elektrochemicznego.
Krok: Prewencyjna kontrola trzeźwości
Zasady przeprowadzania kontroli trzeźwości prewencyjnej muszą zostać ustalone w aktach wewnątrzzakładowych, takich jak regulaminy pracy, układy zbiorowe pracy albo w obwieszczeniu, jeżeli pracodawca nie jest objęty układem zbiorowym pracy lub nie jest obowiązany do ustalenia regulaminu pracy. Omawiane kontrole mogą być wykonywane jedynie u tych pracowników, którzy należą do grup osób wskazanych w przepisach wewnątrzzakładowych jako te, które są objęte tymi kontrolami. W stosunku do grup pracowników niewymienionych w przepisach wewnątrzzakładowych kontroli prewencyjnych nie można przeprowadzać.
Pracodawca ma obowiązek poinformować pracownika o wprowadzeniu kontroli trzeźwości. Pracodawca musi przekazać pracownikom informację o wprowadzeniu kontroli, w sposób przyjęty u danego pracodawcy, najpóźniej dwa tygodnie przed rozpoczęciem jej przeprowadzania.
Nowo zatrudniony pracownik, który zgodnie z przepisami wewnątrzzakładowymi będzie objęty kontrolą trzeźwości również ma prawo do uzyskania informacji o kontroli. Ta informacja powinna być mu przekazana – w postaci papierowej lub elektronicznej –przed dopuszczeniem do pracy.