Skibińska Małgorzata, Badanie trzeźwości pracowników – rodzaje

Procedury
Status:  Aktualna
Wersja od: 21 lutego 2023 r.
Autor:

Badanie trzeźwości pracowników – rodzaje

Badanie trzeźwości pracowników – rodzaje

Badanie trzeźwości pracowników – rodzaje

Z dniem 21.02.2023 r. weszły w życie przepisy Kodeksu pracy dotyczące kontroli trzeźwości pracownika. Są to rozwiązania, które umożliwiają dokonywanie kontroli prewencyjnych pracowników na obecność alkoholu we krwi.

Badanie trzeźwości pracowników – rodzaje Pracodawca Pracodawca Informacja dla pracownika nowo zatrudnionego Kontrola na podstawie uzasadnionego podejrzenia pracodawcy Przeprowadzenie kontroli trzeżwości pracowników Czy pracodawca przeprowadza prewencyjną kontrolę trzeźwości? Przeprowadzenie kontroli trzeźwości pracowników Stwierdzenie stanu po użyciu alkoholu lub stanu nietrzeżwości Brak konieczności uregulowania kontroli na podstawie uzasadnionego podejrzenia Prewencyjna kontrola trzeźwości Zasady regulowania prewencyjnej kontroli trzeźwości Informacja dla pracownika zatrudnionego Tak Nie

Krok: Przeprowadzenie kontroli trzeźwości pracowników

Pracodawca, jeżeli jest to niezbędne do zapewnienia ochrony życia i zdrowia pracowników lub innych osób lub ochrony mienia, może wprowadzić kontrolę trzeźwości pracowników. Przepisy przewidują dwa tryby prowadzące do zbadania trzeźwości pracownika, tj.:

– przeprowadzanie prewencyjnych kontroli trzeźwości,

– kontrola na podstawie uzasadnionego podejrzenia pracodawcy.

Krok: Stwierdzenie stanu po użyciu alkoholu lub stanu nietrzeżwości

Kontrola trzeźwości ma na celu stwierdzenie braku obecności alkoholu w organizmie pracownika albo obecności alkoholu wskazującej na stan po użyciu alkoholu, albo stan nietrzeźwości. Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:

– stężenia we krwi od 0,2‰ do 0,5‰ alkoholu albo

– obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:

– stężenia we krwi powyżej 0,5‰ alkoholu albo

– obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.

Natomiast za równoznaczne ze stwierdzeniem braku obecności alkoholu w organizmie pracownika uznaje się przypadki, w których zawartość alkoholu nie osiąga lub nie prowadzi do osiągnięcia wartości właściwych dla stanu po użyciu alkoholu.