WIA-2021-00007 - WIA - klasyfikacja napoju alkoholowego do kodu CN 2206 00 59 (wyrób pośredni)

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 16 marca 2021 r. Dyrektor Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu WIA-2021-00007 WIA - klasyfikacja napoju alkoholowego do kodu CN 2206 00 59 (wyrób pośredni)

PODSTAWA PRAWNA art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2020 r. poz. 1325 z późn. zm.), art. 6 oraz art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 2 art. 92 i art. 97 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jedn.: Dz. U. z 2020 r. poz. 722 z późn. zm.) w związku z uchyleniem decyzją nr (...)* z dnia (...)* przez Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Warszawie decyzji Dyrektora Izby Celnej we Wrocławiu nr WIA-2015-00030 z dnia 31 lipca 2015 r. oraz przekazaniem sprawy do ponownego rozpatrzenia przez organ I instancji UZASADNIENIE W myśl art. 2 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. W myśl art. 92 przywołanej ustawy, do napojów alkoholowych zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. Zgodnie z art. 97 ust. 1 ww. ustawy, wyrobami pośrednimi są wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 22% objętości, objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 94-96. Zgodnie z treścią art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz.Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). W myśl ust. 2 ww. przepisu zmiany w Nomenklaturze scalonej (CN) nie powodują zmian w opodatkowaniu akcyzą wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych, jeżeli nie zostały określone w niniejszej ustawie. W świetle art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej Nomenklatura scalona obejmuje:

a)

nomenklaturę Systemu Zharmonizowanego;

b)

wspólnotowe podpodziały do tej nomenklatury nazywane "podpozycjami CN" w tych przypadkach, gdy określona jest odpowiadająca stawka celna;

c)

przepisy wstępne, dodatkowe uwagi do sekcji lub działów oraz przypisy odnoszące się do podpozycji CN. Jednolitemu stosowaniu zarówno Systemu Zharmonizowanego (HS), jak i Nomenklatury scalonej (CN) służą Noty wyjaśniające. Artykuł 4 ww. rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej stanowi, że Nomenklatura scalona, wraz ze stawkami celnymi i innymi stosownymi opłatami oraz środki taryfowe zawarte w Taric lub innych uzgodnieniach wspólnotowych stanowią Wspólną Taryfę Celną. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega Ogólnym regułom interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1 ORINS, tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne; do celów prawnych klasyfikację towarów należy ustalać zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz, o ile nie są one sprzeczne z treścią pozycji i uwag, zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej od 2 do 6. Reguła 6 ORINS stanowi natomiast, iż klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł ORINS, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem decyzji jest napój alkoholowy o nazwie (...)*, który według informacji podanych przez Wnioskodawcę jest (...)*. Wytworzony w ten sposób produkt poddany jest (...)* a następnie (...)*. Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy półprodukt (...)*. Zdaniem Wnioskodawcy wyrób (...)* powinien być uznany za napój alkoholowy będący wyrobem pośrednim. Badania laboratoryjne wyrobu (...)* przeprowadzone przez Centralne Laboratorium Celne Izby Celnej w Warszawie (sprawozdanie nr (...)*) wykazały, że jest to (...)*. Badania półproduktu oraz wyrobu gotowego (...)* (sprawozdanie Z badań (...)*) wykazały, że półprodukt, czyli (...)*. Wyniki badań produktu (...)* wskazują natomiast, że wyrób ten ma wygląd (...)*. Ponadto przeprowadzone badania w zakresie oceny organoleptycznej półproduktu - (...)* oraz wyrobu gotowego (...)* (sprawozdanie z badań nr (...)*) wykazały (...)* Badania półproduktu oraz wyrobu gotowego (...)* wykazały (...)* Napoje alkoholowe objęte są działem 22 Nomenklatury scalonej. Zgodnie z uwagą 2 do tego działu, objętościowa moc alkoholu w tych napojach ustalana jest w temperaturze 20 °C, natomiast w myśl uwagi 3 do działu 22 napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Pozycja 2206 Nomenklatury scalonej obejmuje pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, sake); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. Zgodnie z zapisem zawartym w notach wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2206 Nomenklatury scalonej niniejsza pozycja obejmuje wszystkie napoje fermentowane inne niż te, które zostały objęte pozycjami od 2203 do 2205. Wszystkie te napoje mogą być zarówno naturalnie musujące, jak też sztucznie nasycane ditlenkiem węgla. Klasyfikowane są do tej pozycji nawet jeśli zostały wzmocnione przez dodanie alkoholu lub jeżeli zawartość alkoholu zwiększyła się w wyniku dalszej fermentacji, pod warunkiem że zachowują charakter produktów objętych tą pozycją. Pozycja 2206 Nomenklatury scalonej obejmuje również mieszaniny napojów bezalkoholowych i napojów fermentowanych oraz mieszaniny napojów fermentowanych objętych poprzednimi pozycjami działu 22., np. mieszaniny lemoniady i piwa lub wina, mieszaniny piwa i wina, o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5% obj. Z uwagi na zadeklarowany skład surowcowy, przedstawiony proces produkcji oraz ustalone w wyniku badań laboratoryjnych właściwości organoleptyczne, napój alkoholowy o nazwie (...)*, wytworzony (zgodnie z przedstawionym wyżej opisem produkcji) na bazie (...)*, należy uznać za wyrób z pozycji 2206 Nomenklatury scalonej, klasyfikowany do kodu CN 2206 00 59, obejmującego pozostałe napoje fermentowane spokojne, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej. Klasyfikacji ww. wyrobu dokonano na podstawie dostępnych danych dotyczących ww. produktu tj. danych podanych przez Wnioskodawcę w zakresie składu wyrobu, surowców użytych do jego produkcji, opisu procesu technologicznego oraz przywołanych wyżej wyników badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez (...)*, a także reguł

1)

i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS), postanowień uwagi 2 oraz 3 do działu 22 Nomenklatury scalonej oraz not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji CN 2206, przy uwzględnieniu wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 24 stycznia 2020 r., sygn. akt I GSK 512/17. Klasyfikacja wyrobu (...)*do kodu CN 2206 00 59 w odniesieniu do zapisów ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym pozwala zaliczyć ww. napój alkoholowy do wyrobów akcyzowych wymienionych w art. 97 ust. 1 tej ustawy tj. do wyrobów pośrednich. (...)* - dane zastrzeżone

Opublikowano: www.kis.gov.pl