WIA-2019-00031 - WIA - zaliczenie napoju alkoholowego do wina niemusującego

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 16 maja 2019 r. Dyrektor Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu WIA-2019-00031 WIA - zaliczenie napoju alkoholowego do wina niemusującego

Podstawa prawna: Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2018 r. poz. 800 z późn. zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 2, art. 92 i art. 95 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jedn.: Dz. U. z 2018 r. poz. 1114z późn. zm.). Uzasadnienie: Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. W myśl art. 92 przywożonej ustawy do napojów alkoholowych zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. Zgodnie z art. 95 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy, winem w rozumieniu ustawy jest wino niemusujące - wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wina musującego określonego w pkt 2, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości, pod warunkiem, że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, albo o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% objętości, lecz nieprzekraczającej 18% objętości, pod warunkiem, że nie zawierają żadnych dodatków wzbogacających oraz, że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji. W myśl art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikacją w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz.Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). Zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej Nomenklatura scalona obejmuje:

a)

nomenklaturą Systemu Zharmonizowanego;

b)

wspólnotowe podpodziały do tej nomenklatury nazywane "podpozycjami CN" w tych przypadkach, gdy określona jest odpowiadająca stawka celna;

c)

przepisy wstępne, dodatkowe uwagi do sekcji lub działów oraz przypisy odnoszące się do podpozycji CN.

Jednolitemu stosowaniu zarówno Systemu Zharmonizowanego (HS), jak i Nomenklatury scalonej (CN) służą Noty wyjaśniające. Artykuł 4 ww. rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej stanowi, że Nomenklatura scalona, wraz ze stawkami celnymi i innymi stosownymi opłatami oraz środki taryfowe zawarte w Taric lub innych uzgodnieniach wspólnotowych stanowią Wspólną Taryfę Celną. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze scalonej podlega regułom zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą

1. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikacją towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi Regułami interpretacji Nomenklatury scalonej. Zgodnie natomiast z regułą 6., klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią" i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem decyzji jest niemusujący napój alkoholowy o zawartości (...)* (% obj.) alkoholu etylowego, określony we wniosku jako (...)*. Zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy napój wytworzony jest (...)*. W końcowym procesie napój (...)*rozlewany do butelek szklanych o poj. (...)*ml. W sprawozdaniu z badań przeprowadzonych w Centralnym Laboratorium Celno-Skarbowym w Otwocku (Sprawozdanie nr (...)*) półprodukt, czyli (...)*. Zawartość alkoholu w produkcie wynosi (...)* (% obj.). Napoje alkoholowe objęte są działem 22 Nomenklatury scalonej. Zgodnie z uwagę 2 do tego działu, objętościowa moc alkoholu w tych napojach ustalana jest w temperaturze 20 st. C, natomiast w myśl uwagi 3 do działu 22 napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Pozycja 2205 Nomenklatury scalonej obejmuje Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi. Niniejsza pozycja obejmuje różne napoje (generalnie używane jako aperitify lub toniki) otrzymane z wina ze świeżych winogron objętego pozycją2204 i aromatyzowane wyciągami z substancji roślinnych (liści, korzeni, owoców itd.) lub substancjami aromatycznymi. Z uwagi na zadeklarowany skład, przedstawiony proces produkcji oraz ustalone w wyniku badań laboratoryjnych właściwości organoleptyczne, napój alkoholowy określony jako (...)*, wytworzony poprzez dodanie (...)* uznano za wyrób z pozycji 2205 Nomenklatury scalonej, o kodzie CN 2205 10 10, obejmującym pozostałe wina ze świeżych winogron, aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu 18% obj. lub mniejszej. Klasyfikacji ww. wyrobu dokonano na podstawie dostępnych danych dotyczących ww. produktu tj. danych podanych przez Wnioskodawcę w zakresie składu wyrobu, surowców użytych do jego produkcji, opisu procesu technologicznego oraz przywożonych wyżej wyników badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez Centralnym Laboratorium Celno-Skarbowym w Otwocku, postanowień uwagi 2 oraz 3 do działu 22 Nomenklatury scalonej oraz not Wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2205. Klasyfikacja wyrobu (...)* do kodu CN 2205 10 10 w odniesieniu do zapisów ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym pozwala zaliczyć ww. napój alkoholowy do wyrobów akcyzowych wymienionych w art. 95 ust. 1 pkt 1 lit. a tej ustawy tj. do wina niemusującego. (...)* - dane zastrzeżone

Opublikowano: www.kis.gov.pl