WIA-2015-00002 - Klasyfikacja lodów z dodatkiem alkoholu, w formie płynnej (niezamrożonej) w opakowaniach w postaci podłużnych saszetek

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 14 kwietnia 2015 r. Izba Celna we Wrocławiu WIA-2015-00002 Klasyfikacja lodów z dodatkiem alkoholu, w formie płynnej (niezamrożonej) w opakowaniach w postaci podłużnych saszetek

OPIS TOWARU

Napój alkoholowy składający się m.in. z wody, cukru, alkoholu etylowego, koncentratu owocowego, aromatu. Wyrób w postaci mętnej cieczy koloru zielonego, o zapachu miętowym, stężeniu alkoholu etylowego 5,58% oraz gęstości 1,05784 g/cm3. Według deklaracji wnioskodawcy wyrób będzie sprzedawany jako lody z dodatkiem alkoholu, w formie płynnej (niezamrożonej) w opakowaniach w postaci podłużnych saszetek o gramaturze 50 g.

PODSTAWA PRAWNA

Artykuł 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jednolity z dnia 10 maja 2012 r. Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 1 i art. 93 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jednolity z dnia 25 marca 2014 r. Dz. U. z 2014 r. poz. 752 z późn. zm.).

UZASADNIENIE

W myśl art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe, do których zalicza się: alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie (art. 92). W świetle art. 93 ust. 1 ww. ustawy, do alkoholu etylowego zalicza się:

1)

wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej;

2)

wyroby objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% objętości;

3)

napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony alkohol etylowy.

Zgodnie z treścią art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.) Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze Scalonej podlega regułom zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą 1. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikację towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej. Zgodnie natomiast z regułą 6., klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem decyzji jest napój alkoholowy składający się m.in. z wody, cukru, alkoholu etylowego, koncentratu owocowego, aromatu. Wyrób występuje w postaci mętnej cieczy koloru zielonego, o zapachu miętowym, stężeniu alkoholu 5,58% oraz gęstości 1,05784 g/cm3, w saszetkach o masie 50 g. Klasyfikacja wyrobu do pozycji 2208, która obejmuje alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe, zgodna jest z postanowieniami reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej oraz uwagami 2. i 3. do działu 22. Wspólnej Taryfy Celnej, w świetle których w działach od 20. do 22. objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20 °C, natomiast napoje alkoholowe są to napoje o objętościowej mocy alkoholu powyżej 0,5% objętości, klasyfikowane do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Tym samym przedmiotowy wyrób, zawierający w swoim składzie 5,58% mocy objętościowej alkoholu etylowego, co zostało potwierdzone w sprawozdaniu z badań laboratoryjnych nr 400000-ILCW.783.1.485.2015.AD.KM, spełnia kryteria ww. postanowień oraz zgodny jest z brzmieniem kodu CN 2208 90 69 tj. pozostałe napoje spirytusowe w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej, a także zgodny jest z treścią Not Wyjaśniających do Zharmonizowanego Systemu (HS) do pozycji 2208 część C.

Opublikowano: www.icwroclaw.pl