PP4-7610/84/95/EK - Sposób wyliczania podatku akcyzowego.
Pismo z dnia 27 października 1995 r. Ministerstwo Finansów PP4-7610/84/95/EK Sposób wyliczania podatku akcyzowego.
W związku z pytaniami zgłaszanymi przez zainteresowane podmioty, dotyczącymi sposobu wyliczania kwoty podatku akcyzowego, o którym mowa w § 1 ust. 5 pkt 1 zarządzenia Ministra Finansów z dnia 6 września 1995 r. (Mon. Pol. Nr 45, poz. 512), Ministerstwo Finansów podaje przykład takiego wyliczenia.
Do przerobu przekazano w ciągu miesiąca 1.100 dm3 100% spirytusu surowego, z tego 1.000 dm3 100% surówki żytniej oraz 100 dm3 100% ziemniaczanej. Wartość spirytusu surowego, obliczona według ceny zaliczeniowej pomniejszonej o podatek od towarów i usług (1.100 dm3 100% x 17 zł/10 dm3 100%) wynosi 1.870 zł.
Wartość tego spirytusu obliczona według cen zbytu (pomniejszonych o podatek od towarów i usług) wyniesie:
1.000 dm3 100% x 16 zł/10dm3 100% = 1.600 zł
100 dm3 100% x 21 zł/10dm3 100% = 210 zł
razem 1.810 zł
Kwota podatku akcyzowego do uiszczenia w terminie do 25 następnego miesiąca wyniesie 60 zł (1.870-1.810).
W podanym przykładzie przyjęto ceny zbytu spirytusu surowego ustalone decyzją nr PDC/72/95 Ministra Finansów z dnia 16 października 1995 r. zmieniającą decyzję w sprawie cen spirytusu luzem, jeżeli jednak surówka została zakupiona przed 16 października br., należy zastosować ceny zbytu obowiązujące w dniu jej zakupu.
Należy jeszcze zauważyć, iż stosownie do treści przepisu § 1 ust. 5 wymienionego na wstępie zarządzenia Ministra Finansów, w przypadku gdy wartość spirytusów surowych, skierowanych do przerobu w ciągu miesiąca, obliczona według cen zbytu obowiązujących w dniu ich zakupu, będzie wyższa od wartości tych spirytusów obliczonej według cen zaliczeniowych, podatnicy nie mają prawa do powiększenia o tę "ujemną różnicę" naliczonego podatku od towarów i usług lub pomniejszenia podatku akcyzowego. Kwota ta również nie może być rozliczona w następnym miesiącu.