PP1-7203-54/96/ZD - Opodatkowanie napiwków

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 6 marca 1997 r. Ministerstwo Finansów PP1-7203-54/96/ZD Opodatkowanie napiwków

W związku z pismem Restauracji z dnia 24 maja 1996 r. Ministerstwo Finansów wyjaśnia - w zakresie podatku od towarów i usług od napiwków kelnerskich w gastronomii, co następuje:

Otrzymane od usługobiorców usług gastronomicznych dodatkowe wynagrodzenia w formie napiwków podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług na zasadach ogólnych, wynikających z ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. z 1993 r. Nr 11 poz. 50, z późn. zm.).

Tak zwane napiwki należy traktować jako obrót z tytułu odpłatnego świadczenia usług w rozumieniu art. 2 ust. 1 ww. ustawy.

Powyższe ma zastosowanie, zarówno gdy zakład gastronomiczny (podatnik VAT):

z własnej inicjatywy lub na życzenie klienta w swoim rachunku uproszczonym lub fakturze VAT potwierdza fakt przyjęcia dodatkowego wynagrodzenia w formie napiwków; zgodnie z art. 32 ww. ustawy faktura (lub rachunek uproszczony) wystawiona przez podatnika winna stwierdzać dokonanie sprzedaży (świadczenie usługi) i zawierać kwotę należności za dokonanie tych czynności,

nie wystawia rachunku uproszczonego lub faktury, lecz wydaje paragony i ewidencjonuje ww. napiwki przy użyciu kasy rejestrującej.

W takich przypadkach przedmiotowe napiwki podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, stawką w wysokości 7%, jako wchodzące w zakres usługi gastronomicznej.

Dodatkowo Ministerstwo Finansów informuje, że z uwagi na przepis art. 14 ust. 1 pkt 1 cyt. wyżej ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym, zgodnie z którym zwolnieni są podmiotowo z podatku od towarów i usług podatnicy, u których wartość sprzedaży nie przekroczyła w poprzednim roku podatkowym 80000 zł - nie widzi problemu powstania obowiązku podatkowego z VAT przy napiwkach wręczanych bezpośrednio obsłudze kelnerskiej.

Opublikowano: Pisma MF-DS 1997/39/8