PP-2-443/95/04 - Prowadzenie stołówki uczelnianej - stawki podatku od towarów i usług

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 14 października 2004 r. Lubelski Urząd Skarbowy w Lublinie PP-2-443/95/04 Prowadzenie stołówki uczelnianej - stawki podatku od towarów i usług

Pytanie podatnika

Uczelnia prowadzi usługi szkolnictwa wyższego zakwalifikowane w PKWiU 80.30.12-00.00

W stołówce studenckiej utworzono barek, w którym będą świadczone usługi gastronomiczne ogólnie dostępne.

Stołówka studencka jest w strukturze organizacyjnej uczelni (nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym) i jej działalność jest ściśle związana z działalnością uczelni. Prowadzona jest przez jej pracowników zatrudnionych w Uczelni, dokonuje sprzedaży bonów obiadowych na rzecz:

- studentów uczelni,

- studentów innych uczelni

W barku sprzedawane są też wyroby garmażeryjne z wyłączeniem kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych a także w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawka 22%.

Odpowiedź

Ad. I Na podstawie art. 43 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) określono jakie czynności i w jakich okolicznościach zostały objęte zwolnieniem od podatku. Wskazano, że zwalnia się od podatku usługi wymienione w załączniku Nr 4 do ustawy (poz. 7 PKWiU ex 80 - usługi w zakresie edukacji). Tak więc, odnosząc się do zapytania strony, prowadzenie stołówki przez personel placówki oświatowej dla studentów i pracowników placówki, pod warunkiem, że stołówka nie jest odrębnym podmiotem gospodarczym, a prowadzenie jej ściśle związane jest z działalnością wymienionej placówki oświatowej sklasyfikowane w dziale PKWiU 80 jako usługi w zakresie edukacji, należy uznać za zwolnione od podatku VAT.

Ad. II i III W przypadku świadczenia usług stołówkowych - sklasyfikowanych (PKWiU 55.51.10-00.00) polegających na sprzedaży obiadów przez stołówkę studencką na rzecz osób fizycznych będących uczestnikami konferencji, zjazdów itp. oraz świadczenia usług gastronomicznych ogólnie dostępnych, istotnym jest zapis § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 z późn. zm.) w którym postanowiono, że w okresie do dnia 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7% stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU 55.5) z wyłączeniem:1) sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 % oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%2) sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych, gazowanych wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%Zatem usługi stołówkowe będące przedmiotem zapytania z uwagi na to, iż mieszczą się w grupie (PKWiU 55.5) podlegają opodatkowaniu wg stawki 7%, z wyłączeniem sprzedaży towarów wymienionych enumeratywnie jako podlegające wyłączeniu z tej stawki zgodnie z zacytowanym powyżej przepisem § 40 rozporządzenia Min. Fin. z dnia 27 kwietnia 2004 r.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl