PP-077/SIP/320/04 - Zwolnienie z podatku sprzedaży posiłków pracownikom.

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 17 września 2004 r. Izba Skarbowa w Bydgoszczy PP-077/SIP/320/04 Zwolnienie z podatku sprzedaży posiłków pracownikom.

Pytanie podatnika

Dotyczy zwolnienia od podatku sprzedaży posiłków pracownikom ...,

Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, na podstawie art. 14b ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.), dokonuje zmiany interpretacji zawartej w piśmie Naczelnika Urzędu Skarbowego w Brodnicy z dnia 7 czerwca 2004 r. Nr PP/443-15/04 w części dotyczącej zwolnienia od podatku sprzedaży posiłków pracownikom ..., gdyż jest ona nieprawidłowa.

Z informacji zawartych w Państwa piśmie z dnia 31 maja 2004 r. wynika, że ... świadczy odpłatną usługę gastronomiczna na rzecz swoich pracowników.

Naczelnik Urzędu Skarbowego w Brodnicy pismem z dnia 7 czerwca 2004 r. Nr PP/443-15/04 udzielił informacji, że wymienione powyżej czynności są, na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535), zwolnione od podatku, jako wymienione w punkcie 9 załącznika nr 4 do ustawy usługi w zakresie ochrony zdrowia i opieki społecznej (symbol PKWiU ex 85), z wyłączeniem usług weterynaryjnych (PKWiU 85.2)

Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy nie podziela powyższego stanowiska.

Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy o podatku od towarów i usług w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31 grudnia 2007r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:

- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.

W związku z powyższym odpłatne świadczenie usług gastronomicznych opodatkowane jest stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%.

Nadmienić należy, że prawidłowe zakwalifikowanie świadczonych usług należy do podatnika, a organem właściwym do dokonania powyższej kwalifikacji jest Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi, ul. Suwalska 29, 93-176 Łódź. W przypadku więc, gdy podatnik będzie świadczył usługi gastronomiczne zakwalifikowane w ten sposób przez właściwy organ, podlegać będą one opodatkowaniu zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy o VAT, jeżeli jednak uprawniony do kwalifikacji wyrobów i usług organ statystyczny zakwalifikuje świadczone przez ... usługi jako usługi ochrony zdrowia i opieki społecznej o symbolu PKWiU ex 85 będą one zwolnione na mocy art. 43 ust. 1 pkt 1 ustawy jako wymienione w załączniku nr 4 do ustawy poz. 9

Niniejsza informacja zgodna jest ze stanem prawnym obowiązującym na dzień jej udzielenia.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl