PA.IV-816/278/2004/2625 - Opodatkowanie akcyzą substancji smakowo-aromatycznych.

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 16 lipca 2004 r. Ministerstwo Finansów PA.IV-816/278/2004/2625 Opodatkowanie akcyzą substancji smakowo-aromatycznych.

W związku z pojawiającymi się wątpliwościami, dotyczącymi opodatkowania akcyzą substancji smakowo-aromatycznych, Departament Podatku Akcyzowego Ministerstwa Finansów uprzejmie wyjaśnia, co następuje:

Zgodnie z § 18 ust. 1 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 97, poz. 966) zwolniony od akcyzy jest alkohol etylowy używany do produkcji substancji smakowo-aromatycznych stosowanych do wytwarzania artykułów spożywczych i napojów bezalkoholowych, o zawartości nieprzekraczającej 1,2% objętości.

Natomiast w przypadku substancji smakowo-aromatycznych sprzedawanych w kraju - poz. 18 załącznika nr 1 lub substancji smakowo-aromatycznych dostarczanych wewnątrzwspólnotowo, nabywanych wewnątrzwspólnotowo i importowanych - poz. 17 załącznika nr 2 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2004 r. w sprawie obniżenia stawek podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 87, poz. 825), należny podatek akcyzowy wynosi 4.400 zł od 1 hl alkoholu etylowego 100%vol zawartego w tych wyrobach, bez względu na ich przeznaczenie.

Opublikowano: Biul.Skarb. 2004/4/32