IUS.PP-2/443/87/2004 - Zakup usług gastronomicznych - odliczanie podatku naliczonego

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 30 września 2004 r. Pierwszy Urząd Skarbowy w Szczecinie IUS.PP-2/443/87/2004 Zakup usług gastronomicznych - odliczanie podatku naliczonego

Pytanie podatnika

Czy istnieje możliwość odliczenia podatku naliczonego od usług gastronomicznych w przypadku, gdy podatnik świadczy usługi hotelarskie?

Na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Szczecinie na pisemne zapytanie Podatnika udziela informacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego i stwierdza, co następuje:

Wnoszący zapytanie przedstawił stan faktyczny, z którego wynika, że świadczy usługi krótkotrwałego zakwaterowania na rzecz osób fizycznych oraz firm, w tym świadczących usługi turystyczne. Usługi zakwaterowania sprzedawane są w wielu przypadkach łącznie z usługami gastronomicznymi (posiłkami). Spółka nie prowadzi działalności w zakresie usług gastronomicznych, dlatego też zakupuje takie usługi od firm specjalistycznych oraz dolicza ich pełną równowartość do faktur wystawianych klientom, łącznie z naliczeniem podatku od towarów i usług od pełnej ceny usługi. Wykonując wymienione usługi Spółka w świetle ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz. U. z 2001 r. Nr 55, poz. 578 ze zm.) świadczy usługi turystyczne.

Wątpliwość Wnioskodawcy budzi czy podatek naliczony w otrzymanych fakturach za zakupione usługi gastronomiczne powinien być zaliczany do kosztów uzyskania przychodu, czy też, ze względu na zakup usług gastronomicznych do dalszej odsprzedaży, podatek ten powinien podlegać odliczeniu.

W opinii Podatnika podatek naliczony od otrzymanych faktur za zakupione usługi gastronomiczne, winien być zaliczany do kosztów uzyskania przychodu.

Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Szczecinie stwierdza, że stanowisko Podatnika jest nieprawidłowe.

Do opisanego stanu faktycznego mają zastosowanie następujące normy prawa podatkowego: art. 86 ust. 1, art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535).

Zastosowanie powołanych norm skutkuje dokonaniem powyższej oceny prawnej stanowiska podatnika, uzasadnionej w sposób następujący:

Zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) w zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15, przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, z zastrzeżeniem art. 114, art. 119 ust. 4, art. 120 ust. 17 i 19 oraz art. 124 ustawy.

W myśl art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. a ww. ustawy o podatku od towarów i usług obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych z wyjątkiem przypadków, gdy usługi te zostały nabyte przez podatników świadczących usługi turystyki, jeżeli w skład usługi turystyki, opodatkowanej na zasadach innych niż określone w art. 119 ustawy, wchodzą usługi noclegowe lub gastronomiczne albo jedne i drugie.

Spółka świadczy usługi turystyczne tj. usługi hotelarskie bez śniadania lub połączone ze śniadaniem oraz usługi hotelarskie dla grup zorganizowanych bez wyżywienia lub z całodziennym wyżywieniem. Biorąc pod uwagę powyższe przy zakupie usług gastronomicznych Spółce przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl