ITPP1/443-613/13/KM

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 8 października 2013 r. Izba Skarbowa w Bydgoszczy ITPP1/443-613/13/KM

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2012 r. poz. 749 z późn. zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 26 czerwca 2013 r. (data wpływu 1 lipca 2013 r.) uzupełnionym w dniu 1 października 2013 r. o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku:

* dla sprzedaży gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1 jest prawidłowe,

* dla pozostałych produktów spożywczych sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.39.18 - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 lipca 2013 r. został złożony wniosek uzupełniony w dniu 1 października 2013 r. o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży produktów spożywczych.

W złożonym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Jest Pani producentką produktów spożywczych, które sprzedawane są "na zimno" do sklepów spożywczych, barów i restauracji w opakowaniach w postaci plastikowych wiaderek, woreczków i pojemników. Wytwarzane produkty to: mięso drobiowe i podroby w galarecie, jajko z warzywami w galarecie, sałatki wielowarzywne, sałatka z kapusty, sałatka z buraczków, sałatka warzywna z dodatkiem sera feta lub z dodatkiem mięsa albo ryby albo jajka, surówki warzywne, surówki z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, ogórki kiszone i ogórki małosolne.

Do sklepów sprzedaje Pani:

* mięso drobiowe i podroby w galarecie w pojemnikach 0,15 kg

* rybę w galarecie w pojemnikach 0,15kg

* jajko z warzywami w galarecie w pojemnikach 0,15kg

* sałatki wielowarzywne w pojemnikach 0,15 kg

* sałatkę z kapusty w pojemnikach 0,30 kg

* sałatkę warzywną z dodatkiem sera feta lub dodatkiem mięsa albo ryby albo jajka w pojemnikach 0,2 kg

* surówki warzywne w pojemnikach od 0,3 kg do 0,35 kg

* sałatki z buraczków w woreczkach 0,6 kg

* surówkę z kapusty kiszonej w pojemnikach 0,3 kg i wiaderkach 3 kg

* kapustę kiszoną w wiaderkach 1 kg, 3 kg, 5kg

* ogórki kiszone w woreczkach 0,4 kg, wiaderkach 0,6 kg, 3 kg, 5 kg

* ogórki małosolne w wiaderkach od 2 kg do 3 kg

Do barów i restauracji sprzedaje Pani:

* surówkę wielowarzywną w wiaderkach 1 kg, 3 kg, 5 kg

* sałatkę z buraczków w wiaderkach 1 kg, 3 kg, 5 kg

* surówkę z kapusty kiszonej w wiaderkach 1 kg, 3 kg, 5 kg

* ogórki kiszone w wiaderkach 0,5 kg, 3 kg, 5 kg

* ogórki małosolne w wiaderkach 0,5 kg, 3 kg, 5 kg

Wszystkie produkty sprzedawane do sklepów, barów i restauracji mogą stanowić samodzielną pozycję jadłospisu lub być samodzielnym daniem albo posiłkiem i są zdatne do bezpośredniego spożycia w wyprodukowanym przez Panią stanie.

W uzupełnieniu do wniosku wskazała Pani, iż produkowane produkty spożywcze w Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług z 2008 r. sklasyfikowane są pod następującymi symbolami:

10.85.11 - mięso drobiowe i podroby w galarecie

10.85.12 - ryba w galarecie

10.85.19 - jajko z warzywami w galarecie

10.39.18 - sałatki wielowarzywne, sałatka z kapusty, sałatka warzywna z dodatkiem sera feta, mięsa, ryby albo jajka, surówka warzywna, sałatka z buraczków, surówka z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, ogórki kiszone, ogórki małosolne, surówka wielowarzywna.

Nie posiada Pani aktualnej opinii organu statystycznego dotyczącej zaklasyfikowania tych produktów według PKWiU.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Czy zastosowanie 5% stawki podatku od towarów i usług przy sprzedaży gotowych posiłków, dań w postaci żywności opisanej we wniosku będzie prawidłowe.

Pani zdaniem, sprzedając produkty spożywcze opisane we wniosku należy stosować 5% stawkę podatku od towarów i usług. Byłoby to zgodne z obowiązującymi od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 41 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług, wprowadzonym art. 19 pkt 2 lit. a ustawy z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej. Dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług stawka podatku wynosi 5%. W poz. 28 symbol PKWiU ex 10.85.1 nazwa towaru (grupa towaru) zakwalifikowane są gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%. W PKWiU 10.85.1 - gotowe posiłki i dania mieszczą się produkowane przez Panią produkty:

1. PKWiU 10.85.11. gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów i krwi

* mięso drobiowe i podroby w galarecie

2. PKWiU 10.85.12 gotowe posiłki i dania na bazie ryb, skorupiakowi mięczaków

* ryba w galarecie

3. PKWiU 10.85.13 gotowe posiłki i dania na bazie warzyw

* sałatki wielowarzywne

* sałatka z kapusty

* sałatka z buraczków

* surówka z kapusty kiszonej

* sałatka warzywna z dodatkiem sera feta lub mięsa albo ryby albo jajka

* surówki warzywne

* ogórki kiszone

* ogórki małosolne.

4. PKWiU 10.85.19 pozostałe posiłki i dania włączając pizzę mrożoną

* jajko z warzywami w galarecie.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się:

* w zakresie stawki podatku dla sprzedaży gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1 - za prawidłowe,

* w zakresie stawki podatku dla pozostałych produktów spożywczych sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.39.18. - za nieprawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tekst jedn.: Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054 z późn. zm.) opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez dostawę towarów, w myśl art. 7 ust. 1 ww. ustawy, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

Przez świadczenie usług - w myśl art. 8 ust. 1 powołanej ustawy - rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 (...).

Przez towary należy rozumieć rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii, o czym stanowi art. 2 pkt 6 ww. ustawy.

Jak stanowi przepis art. 5a ww. ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Stawka podatku, na postawie art. 41 ust. 1 ustawy, wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Natomiast dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku - stosownie do art. 41 ust. 2 ustawy - wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Zgodnie z art. 146a pkt 1 i 2 ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

1.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%,

2.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.

Ponadto, w myśl art. 41 ust. 2a, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W załączniku nr 3 do ustawy, zawierającym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 8%, w poz. 26 wskazano na "Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%" (PKWiU ex 10.3), natomiast w poz. 42 wskazano na "Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%" (PKWiU ex 10.85.1).

W myśl art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex - rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie ww. oznaczenia przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania danej stawki preferencyjnej tylko do towarów/usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce "nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)".

Ponadto zgodnie z pkt 1 objaśnień do załącznika nr 3, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

W załączniku nr 10 do ustawy, stanowiącym wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%, w pozycji 19 wymienione zostały "Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane - wyłącznie: 1) ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.1), 2) soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32), 3) warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0), 4) owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0); natomiast w pozycji 28 wymienione zostały również "Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%" (PKWiU ex 10.85.1).

W tym miejscu wskazać należy, iż z wyjaśnień Głównego Urzędu Statystycznego do PKWiU wynika, że grupowanie PKWiU 10.85 obejmuje:

* gotowe (tekst jedn.: przygotowane, przyprawione i ugotowane) posiłki i dania, zamrożone lub pakowane próżniowo lub w puszkach, składające się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż, w tym dania regionalne i narodowe.

Natomiast klasa ta nie obejmuje:

* świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich grupowaniach działu 10,

* gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.19.0,

* sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38,

* sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w odpowiednich grupowaniach działu 47,

* usług przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56.

Natomiast grupowanie PKWiU 10.39 obejmuje:

* żywność składającą się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - zamrożonych lub w puszkach,

* owoców, orzechów i warzyw konserwowanych poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie itp.,

* artykuły spożywcze owocowe i warzywne,

* dżemy, marmolady i galaretki,

* orzechy prażone i artykuły spożywcze z orzechów,

* gotowe potrawy łatwo psujące się z owoców i warzyw, takie jak: sałatki, mieszanki sałatek, pakowane, obrane lub pocięte warzywa i owoce, tofu (ser sojowy).

Klasa ta nie obejmuje:

* soków z owoców i warzyw, sklasyfikowanych w 10.32.1,

* mąki i mączki z roślin strączkowych, sklasyfikowanych w 10.61.23.0,- owoców i orzechów w cukrze, sklasyfikowanych w 10.82.24.0,

* gotowych dań warzywnych, sklasyfikowanych w 10.85.13.0.

Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, iż sprzedaje Pani (jako producent) do sklepów spożywczych, barów i restauracji produkty spożywcze w opakowaniach (w postaci plastikowych wiaderek, woreczków i pojemników) takie jak: mięso drobiowe i podroby w galarecie, jajko z warzywami w galarecie, sałatki wielowarzywne, sałatki z kapusty, sałatki z buraczków, sałatki warzywne z dodatkiem sera feta lub z dodatkiem mięsa albo ryby albo jajka, surówki warzywne, surówki z kapusty kiszonej, kapusta kiszona, ogórki kiszone i ogórki małosolne.

Mając na uwadze przedstawiony we wniosku opis sprawy oraz obowiązujące w tym zakresie przepisy prawa podatkowego należy stwierdzić, że o ile opisane wyżej produkty mieszczą się - jak wskazała Pani we wniosku - w PKWiU w grupowaniu 10.85.1 - jako gotowe posiłki i dania, a podana klasyfikacja jest prawidłowa, to ich dostawa podlega opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 5%, zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy i poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy.

Natomiast w odniesieniu do sprzedaży produktów spożywczych zaklasyfikowanych przez Panią w grupowaniu PKWiU 10.39.18 "Warzywa (z wyłączeniem ziemniaków), owoce, orzechy i pozostałe części jadalne roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym", przy założeniu, że podana klasyfikacja jest prawidłowa, tzn. towary te nie mieszczą się w innym grupowaniu statystycznym, znajdzie zastosowanie stawka podatku w wysokości 8%, zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy i poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy, a nie jak wskazano - stawka w wysokości 5%. Towary o wskazanym przez Panią grupowaniu nie są bowiem wymienione w załączniku nr 10 do ustawy, w tym w poz. 19 tego załącznika.

Oceniając zatem całościowo stanowisko, uznano je za nieprawidłowe.

Końcowo zauważa się, że Minister Finansów nie jest uprawniony do przyporządkowywania formalnego towarów i usług do określonego grupowania klasyfikacyjnego. Podkreślić należy, iż kwestie dotyczące zaklasyfikowania towaru lub usługi do właściwego grupowania statystycznego nie mieszczą się w ramach określonych w art. 14b § 1 ww. ustawy - Ordynacja podatkowa, zgodnie z którym minister właściwy do spraw finansów publicznych, na pisemny wniosek zainteresowanego, wydaje, w jego indywidualnej sprawie, pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego (interpretację indywidualną).

Zgodnie bowiem z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania, informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1 poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania towarów i usług.

Jednocześnie zaznacza się, że analiza prawidłowości przedstawionej przez Wnioskodawcę we wniosku klasyfikacji statystycznej, nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ustawy - Ordynacja podatkowa. Minister Finansów nie jest uprawniony do zajmowania stanowiska w zakresie prawidłowości przyporządkowania formalnego towarów i usług do grupowania klasyfikacyjnego, w związku z czym niniejszej interpretacji udzielono wyłącznie w oparciu o grupowanie wskazane w złożonym wniosku.

Interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku, Al. Zwycięstwa 16/17, 80-219 Gdańsk, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - t.j. z 2012 r. poz. 270 z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Toruniu, 87-100 Toruń, ul. Św. Jakuba 20.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl