ITPP1/443-415a/11/TS

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 10 czerwca 2011 r. Izba Skarbowa w Bydgoszczy ITPP1/443-415a/11/TS

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 17 marca 2011 r. (data wpływu 18 marca 2011 r.), uzupełnionym pismem z dnia 16 maja 2011 r. (data wpływu 17 maja 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do produkowanych wyrobów - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 18 marca 2011 r. został złożony wniosek, uzupełniony pismem z dnia 17 maja 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku stosowanej w odniesieniu do produkowanych wyrobów.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Spółka jest producentem wymienionych w pozycjach 1-50 produktów. Ponadto zajmuje się również sprzedażą w kraju tłuszczu palmowego jadalnego (do smażenia) produkowanego przez innych producentów (pozycje 51 i 52). Opis każdego z produktów uwzględnia: nazwę handlową, kod, rodzaj, skład oraz sposób wytwarzania i przechowywania produktu, a także kod produktu zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn, zm.), wynikający z interpretacji statystycznych Urzędu Statystycznego, zawartych w pismach z dnia 1 lutego oraz 29 marca 2011 r.

1.

Nazwa handlowa produktu: Steakhouse

Kod produktu: 248.022

Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

2.

Nazwa handlowa produktu: Fries

Kod produktu: 169.011

Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

3.

Nazwa handlowa produktu: Wedges Skin On

Kod produktu: 295.032

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka ze skórką

Skład produktu: ziemniaki, olej palmowy

Sposób wytworzenia produktu: mycie, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

4.

Nazwa handlowa produktu: Slices

Kod produktu: 501.013

Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane

Skład produktu: ziemniaki (96%), olej palmowy (45%)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

5.

Nazwa handlowa produktu: Noisettes

Kod produktu: 757.015

Rodzaj produktu: kuleczki z puree ziemniaczanego

Skład produktu: ziemniaki 94%, olej roślinny, sól, stabilizator E464, cukier, przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju i przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, smażenie chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

6.

Nazwa handlowa produktu: Noisettes

Kod produktu: 756.004

Rodzaj produktu: kuleczki z puree ziemniaczanego

Skład produktu: ziemniaki (87%), olej roślinny, skrobia pszeniczna, sól, metyloceluoza E461, cukier

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju i przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, smażenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

7.

Nazwa handlowa produktu: Spicy Wedges

Kod produktu: 320.013

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w pikantnej przyprawie

Skład produktu: ziemniaki (93%), olej palmowy, zmodyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, papryka chili, papryka, pieprz, cebula w proszku, czosnek w proszku, cukier, ekstrakt jęczmienny, difosforan disodowy E450i, spulchniacz E500i, capsicium extract

Sposób wytworzenia produktu: mycie, czyszczenie parowe, krojenie, blanszowanie, smażenie z dodatkiem przypraw, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

8.

Nazwa handlowa produktu: Fries crinkle

Kod produktu: 275.027

Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

9.

Nazwa handlowa produktu: Rissolees

Kod produktu: 346.001

Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, cukier, sól

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

10.

Nazwa handlowa produktu: Slices half cut skin on

Kod produktu: 508.002

Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami

Skład produktu: ziemniaki, sól morska, pieprz

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

11.

Nazwa handlowa produktu: Rustic wedges BBQ

Kod produktu: 325.004

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w przyprawie BBQ

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, suszona cebula i czosnek, sól, aromat, ekstrakt jęczmienny, przyprawy i aromat papryki, mąka ryżowa, cukier, spulchniacz E500 (ii), guma ksantanowa E415, smoke flavour (aromat dymienia)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

12.

Nazwa handlowa produktu: Rustic Fries

Kod produktu: 234.004

Rodzaj produktu: frytki ze skórką

Skład produktu: ziemniaki, olej palmowy, difosforan E450

Sposób wytworzenia produktu: mycie, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

13.

Nazwa handlowa produktu: Wedges crinkle

Kod produktu: 325.002

Rodzaj produktu: karbowane cząstki ziemniaka ze skórką

Skład produktu: odmiany ziemniaków: Ramos, Bint, Fontane

Sposób wytworzenia produktu: mycie, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

14.

Nazwa handlowa produktu: Potato chunks

Kod produktu: 361.001

Rodzaj produktu: kawałki ziemniaka w przyprawach

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, skrobia pszeniczna, mąka pszeniczna, przyprawy, sól, czosnek w proszku, cukier, ekstrakt jęczmienny, ekstrakt z cebuli, pomidory w proszku, acid sodium dicetate, kolor: E160C (ekstrakt z papryki), difosforan E450

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

15.

Nazwa handlowa produktu: Roast Potatoes

Kod produktu: 366.012

Rodzaj produktu: połówki ziemniaka

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

16.

Nazwa handlowa produktu: Slices crinkle seasoned

Kod produktu: 507.001

Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami

Skład produktu: ziemniaki (93%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, przyprawy, cukier, ekstrakt jęczmienny, aromat, stabilizatory: E450 (difosforan), E500 (węglan sodu), E415 (guma ksantanowa)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

17.

Nazwa handlowa produktu: Fries 10mm Oven

Kod produktu: 095.011 Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki (95,6%), olej roślinny 4,4%

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

18.

Nazwa handlowa produktu: Wedges Skin Off

Kod produktu: 307.011

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka bez skóry Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

19.

Nazwa handlowa produktu: Seasoned wedges

Kod produktu: 313.002

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w pikantnej przyprawie

Skład produktu: ziemniaki (93%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, przyprawy, cukier, ekstrakt jęczmienny, aromat, stabilizatory: E450 (difosforan), E500 (węglan sodu), E415 (guma ksantanowa)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

20.

Nazwa handlowa produktu: Wedges Garlic

Kod produktu: 304.011

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaka w przyprawie czosnkowej

Skład produktu: ziemniaki (92%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, zioła i przyprawy, potatodextrin, spulchniacz E450 (difosforan) i E500 (węglan sodu), syrop glukozowy, stabilizator E415 (guma ksantanowa), suszone warzywa, skrobia ziemniaczana, E150C (karmel amonikalny), olej rzepakowy, kwas cytrynowy E330, aromat

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

21.

Nazwa handlowa produktu: Potato Chunks

Kod produktu: 351.012 Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, cukier

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

22.

Nazwa handlowa produktu: Rissolees

Kod produktu: 347.001

Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

23.

Nazwa handlowa produktu: Fries

Kod produktu: 227.011 Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, skrobia modyfikowana, skrobia

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

24.

Nazwa handlowa produktu: Fries

Kod produktu: 230.011

Rodzaj produktu: frytki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

25.

Nazwa handlowa produktu: Fries Curry

Kod produktu: 229.011

Rodzaj produktu: frytki w panierce z curry

Skład produktu: ziemniaki (78%), olej roślinny, mąka pszeniczna, modyfikowana skrobia pszeniczna, zioła i przyprawy, sól, ekstrakt jęczmienny, ekstrakt z papryki, aromat, stabilizator E415 (guma ksantanowa), spulchniacz E500 (węglan sodu)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, panierowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

26.

Nazwa handlowa produktu: Rustic slices seasoned

Kod produktu: 507.004

Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, sól, mąka ryżowa, przyprawy, cukier, ekstrakt jęczmienny, aromat, stabilizatory: E450 (difosforan), E500 (węglan sodu), E415 (guma ksantanowa)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

27.

Nazwa handlowa produktu: Rustic slices SP

Kod produktu: 508.004

Rodzaj produktu: talarki ziemniaczane z przyprawami

Skład produktu: ziemniaki 95%, olej roślinny, mąka pszeniczna, mąka ryżowa, przyprawy i ekstrakt przypraw (czarny pieprz, biały pieprz, ekstrakt z czarnego pieprzu), modyfikowana kukurydza i tapioca starch, skrobia pszeniczna, cebula w proszku, czosnek w proszku, ekstrakt jęczmienny, E450 (difosforan) i E500 (węglan sodu), stabilizator E415 (guma ksantanowa)

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie z przyprawami, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

28.

Nazwa handlowa produktu: Pommes Parisiennes

Kod produktu: 534.012

Rodzaj produktu: paryskie ziemniaczki

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

29.

Nazwa handlowa produktu: Roast potatoes

Kod produktu: 366.011

Rodzaj produktu: połówki ziemniaka

Skład produktu: ziemniaki, olej roślinny

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

30.

Nazwa handlowa produktu: Mash christmas frozen Bulk

Kod produktu: 711.001

Rodzaj produktu: ziemniaki puree

Skład produktu: puree z suszu ziemniaczanego, woda, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

31.

Nazwa handlowa produktu: Hashbrowns

Kod produktu: 704.012

Rodzaj produktu: danie z puree ziemniaczanego z przyprawami

Skład produktu: ziemniaki (87%), olej roślinny, modyfikowana skrobia ziemniaczana, cebula w proszku, sól, jaja w proszku, stabilizator E464, glutaminian sodu E621, kwas askrobinowy E300, biały pieprz

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

32.

Nazwa handlowa produktu: Croquettes

Kod produktu: 726.012

Rodzaj produktu: krokiety z puree ziemniaczanego w panierce

Skład produktu: ziemniaki (90%), olej roślinny, sól, odtłuszczone mleko w proszku, całe jaja w proszku, zioła i przyprawy, stabilizator E464

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mleka, jaj, przypraw, mieszanie, formowanie, panierowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

33.

Nazwa handlowa produktu: Croquettes

Kod produktu: 721.014

Rodzaj produktu: krokiety z puree ziemniaczanego w panierce

Skład produktu: ziemniaki (74%), bułka tarta, mąka pszeniczna, sól, całe jaja w proszku, stabilizator E464, przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mleka, jaj, przypraw, mieszanie, formowanie, panierowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

34.

Nazwa handlowa produktu: Decorees

Kod produktu: 720.011

Rodzaj produktu: szyszki z puree ziemniaczanego

Skład produktu: ziemniaki (93%), olej roślinny, sól, kurczęce jaja w proszku, cukier, metyloceluoza E461, przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, jaj, przypraw, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

35.

Nazwa handlowa produktu: Alphabytes

Kod produktu: 659.013

Rodzaj produktu: literki z puree ziemniaczanego

Skład produktu: ziemniaki 88%, olej roślinny, mąka ryżowa, sól, stabilizator E464

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mąki ryżowej, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

36.

Nazwa handlowa produktu: Waffles

Kod produktu: 770.012

Rodzaj produktu: gofry ziemniaczane - produkt z puree ziemniaczanego

Skład produktu: ziemniaki (90%), olej roślinny, sól, modyfikowana skrobia ziemniaczana, kurczęce jaja w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, żółtko jaja w proszku, stabilizator E464, przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, mąki ziemniaczanej, jaj, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

37.

Nazwa handlowa produktu: Duchesses

Kod produktu: 735.016

Rodzaj produktu: rozetki z puree ziemniaczanego

Skład produktu: ziemniaki (92%), olej roślinny, mąka ryżowa, sól, jaja w proszku pochodzenia kurczęcego, difosforan E450, stabilizator E464, cukier, przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, mąki ryżowej, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008:10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

38.

Nazwa handlowa produktu: Mash

Kod produktu: 647.012

Rodzaj produktu: puree ziemniaczane

Skład produktu: ziemniaki (91%), tłuszcz roślinny (olej roślinny i tłuszcz, woda, emulsifier, mono-and diglycerides, acidifiers; citricacid, trisodiumcitrate, beta-carotene, aromaty), sól, E-471 kwasy tłuszczowe, biały pieprz

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, oleju, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

39.

Nazwa handlowa produktu: Mash de Luxe

Kod produktu: 649.011

Rodzaj produktu: puree ziemniaczane z dodatkiem mleka i masła

Skład produktu: ziemniaki (83%), woda, masło, pełne mleko w proszku, sól, przyprawy, aromat

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, masła, mleka, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

40.

Nazwa handlowa produktu: Mash Traditional

Kod produktu: 660.011

Rodzaj produktu: puree ziemniaczane

Skład produktu: ziemniaki (74%), woda, masło, skrobia ziemniaczana, pełne mleko w proszku, sól, biały pieprz Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, masła, mleka, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

41.

Nazwa handlowa produktu: HotSpicy Wedges

Kod produktu: 317.007

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaczane w pikantnej panierce

Skład produktu: ziemniaki (78%), olej roślinny, mąka pszeniczna, modyfikowana skrobia pszeniczna, sól, przyprawy, warzywa, cukier, ekstrakt jęczmienny, E330 kwas cytrynowy, ekstrakt przypraw

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, panierowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

42.

Nazwa handlowa produktu: HotSpicy Wedges

Kod produktu: 318.011

Rodzaj produktu: cząstki ziemniaczane w pikantnej panierce

Skład produktu: ziemniaki (78%), olej roślinny, mąka pszeniczna, modyfikowana skrobia pszeniczna, sól, przyprawy, suszony czosnek i cebula, cukier, E621 glutaminian sodu, E330 kwas cytrynowy, ekstrakt przypraw

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, krojenie, blanszowanie, suszenie, panierowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

43.

Nazwa handlowa produktu: Hash Browns Oven

Kod produktu: 705.012

Rodzaj produktu: danie z puree ziemniaczanego z przyprawami

Skład produktu: ziemniaki 89%, olej roślinny, cebula 3%, sól, kurczęce jaja w proszku, stabilizator E464, kwas askrobinowy E300, cukier, zioła i przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: puree z suszu ziemniaczanego, masła, mleka, wody, dodatków, mieszanie, formowanie, suszenie, chłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008: 10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

44.

Nazwa handlowa produktu: Rosties

Kod produktu: 698.012

Rodzaj produktu: zapiekanka ziemniaczana z cebulą - danie

Skład produktu: ziemniaki 89%, olej roślinny, cebula, sól, kurczęce jaja w proszku, stabilizator E464, kwas askrobinowy E300, zioła i przyprawy

Sposób wytworzenia produktu: mycie, obieranie parowe, rozdrobnienie-tarcie, mieszanie z przyprawami, jajami, olejem, formowanie, smażenie, schłodzenie, mrożenie

Sposób przechowywania produktu: produkt mrożony

Kod PKWiU 2008:10.31.11.0 "Ziemniaki zamrożone".

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Według jakich stawek podatku od towarów i usług opodatkowana jest sprzedaż przez Wnioskodawcę wymienionych w pozycjach 1-44 produktów na terytorium RP począwszy od dnia 1 stycznia 2011 r....

Zdaniem Wnioskodawcy, począwszy od dnia 1 stycznia 2011 r. sprzedaż na terytorium RP produktów wymienionych w pozycjach 1-44 w opisie stanu faktycznego, mieszczących się w grupowaniu PKWiU 2008 10.31.11.0 ("Ziemniaki zamrożone"), opodatkowana jest według stawki 5%. Zgodnie z art. 41 ust. 1 w zw. z art. 146a pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług, podstawowa stawka podatku VAT (23%) doznaje wyjątków przewidzianych m.in. w art. 41 ust. 2-12c ustawy. Zgodnie z art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146a pkt 2 ustawy o podatku od towarów i usług, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f, stawka podatku wynosi 8%. Zgodnie natomiast z art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%. Produkty wymienione w pozycjach 1-44 w części F wniosku (PKWiU 10.31.11.0) można, przyporządkować do poz. 26 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, gdzie ustawodawca wymienia, jako opodatkowane według stawki 8% - "ex 10.3. - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%". Jednocześnie wspomniane produkty można przyporządkować również do poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług, gdzie ustawodawca wymienia, jako opodatkowane według stawki 5% - "ex 10.3. - Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane - wyłącznie 1) ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0), soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32), 3) warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0), 4), owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0)". Zdaniem Wnioskodawcy, w tej sytuacji sprzedaż wspomnianych produktów opodatkowana jest według stawki niższej, t.j. 5% stawki podatku od towarów i usług. Wprawdzie przepis art. 41 ust. 2 ustawy o podatku od towarów i usług nie wymienia wśród wyjątków ust. 2a tego artykułu ("Dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1."), niemniej zgodnie z objaśnieniem nr 1 do załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z dyspozycją art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), opodatkowaniu podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez dostawę towarów, stosownie do art. 7 ust. 1 ustawy, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

Pod pojęciem towaru rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii (art. 2 pkt 6 ww. ustawy).

Sprzedażą natomiast jest odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju, eksport towarów oraz wewnątrz wspólnotowa dostawa towarów (art. 2 pkt 22 ustawy).

Stosownie do art. 5a, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy o podatku od towarów i usług w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wprowadzona w życie rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.).

Stawka podatku - zgodnie z przepisem art. 41 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług - wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Natomiast dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku - stosownie do art. 41 ust. 2 ustawy - wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Zgodnie z art. 146a pkt 1 i 2 ustawy, wprowadzonym na mocy art. 19 ustawy z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. Nr 238, poz. 1578), zmienionym treścią art. 9 pkt 1 ustawy z dnia 16 grudnia 2010 r. o zmianie ustawy o finansach publicznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 257, poz. 1726), w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

1.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;

2.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.

Jednocześnie, w myśl art. 41 ust. 2a, dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W załączniku nr 3 do ustawy, stanowiącym wykaz towarów i usług opodatkowanym stawką podatku w wysokości 8%, pod pozycją 26 wskazano na "Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%" (PKWiU ex 10.3).

Zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy o podatku od towarów i usług, przez PKWiU ex - rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie ww. oznaczenia przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania stawki preferencyjnej tylko do towarów/usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce "nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)". Zatem obniżona stawka podatku odnośnie wyrobów z poz. 26 dotyczy owoców i warzyw przetworzonych i zakonserwowanych, sklasyfikowanych w PKWiU w grupowaniu 10.3, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%.

Należy również wskazać, iż zgodnie z pkt 1) objaśnień do ww. załącznika nr 3, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

W obowiązującym od 1 stycznia 2011 r. załączniku nr 10 do ustawy, stanowiącym wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%, pod pozycją 19 mieszczą się "Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane - wyłącznie:

1.

ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0),

2.

soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32),

3.

warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0),

4.

owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0).

W objaśnieniu do tego załącznika zaznaczono, iż symbol "ex" dotyczy tylko danego wyrobu z danego grupowania. Mając powyższe na uwadze, wyroby sklasyfikowane w PKWiU w grupowaniu 10.31.11.0 jako "ziemniaki zamrożone" korzystają ze stawki podatku w wysokości 5%.

Z przedstawionego we wniosku opisu stanu faktycznego wynika, iż Wnioskodawca produkuje wyroby spożywcze, które wymienił w części F wniosku w pozycjach 1-44. Mając na względzie pisma Urzędu Statystycznego w Łodzi, wyroby te sklasyfikował w PKWiU w grupowaniu 10.31.11.0.

Mając na uwadze opis stanu faktycznego, powołane przepisy prawa oraz uwzględniając załączone opinie Urzędu Statystycznego należy stwierdzić, że wyroby opisane w pozycjach 1-44 części F wniosku, o ile są właściwie sklasyfikowane w PKWiU w grupowaniu 10.31.11.0, jako wymienione w poz. 19 załącznika nr 10 do ustawy od dnia 1 stycznia 2011 r. przy ich sprzedaży na terytorium kraju stosuje się stawkę podatku w wysokości 5% na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług.

Jednocześnie podkreślić należy, że analiza prawidłowości dokonanej przez Wnioskodawcę we wniosku klasyfikacji towarów do właściwego grupowania statystycznego, nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ustawy - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.). Minister Finansów nie jest uprawniony do zajmowania stanowiska w zakresie prawidłowości przyporządkowania formalnego towarów i usług do grupowania klasyfikacyjnego, w związku z czym niniejszej odpowiedzi udzielono wyłącznie w oparciu o grupowania wskazane w złożonym wniosku. Zgodnie bowiem z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania, informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1 poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej i to jego obciążają ewentualne negatywne konsekwencje z tytułu błędnego zaklasyfikowania towarów i usług.

Tut. Organ informuje, iż w zakresie stawki podatku stosowanej przy sprzedaży pozostałych wyrobów Wnioskodawcy, opisanych w części F złożonego wniosku, wydane zostały odrębne interpretacje indywidualne nr ITPP1/443-415b/11/TS, ITPP1/443-415c/11/TS, ITPP1/443-415d/11/TS, ITPP1/443-415e/11/TS oraz ITPP1/443-415f/11/TS.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku, Al. Zwycięstwa 16/17, 80-219 Gdańsk, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Toruniu, ul. Św. Jakuba 20, 87-100 Toruń.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl