IPTPP4/443-906/13-2/UNR - Określenie stawki VAT właściwej dla sprzedaży oliwek z pestką przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 6 marca 2014 r. Izba Skarbowa w Łodzi IPTPP4/443-906/13-2/UNR Określenie stawki VAT właściwej dla sprzedaży oliwek z pestką przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.) oraz § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 13 grudnia 2013 r. (data wpływu 17 grudnia 2013 r.) o wydanie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży oliwek z pestką przeznaczonych bezpośrednio do spożycia - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 17 grudnia 2013 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży oliwek z pestką przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą pod nazwą. Zainteresowany zajmuje się importowaniem oliwek stołowych - kraj pochodzenia: Maroko. Oliwki z pestkami, w naturalnej zalewie, bez dodatków (zioła, nadzienia, marynaty itp.) w trzech rodzajach: zielone, czerwone, czarne. Produkt przeznaczony jest do sprzedaży hurtowej i detalicznej w Polsce, po uprzednim przepakowaniu w pojemniki jednostkowe o mniejszej masie.

W związku w powadzoną działalnością Wnioskodawca ma wątpliwości co do stawki VAT jaką powinien stosować sprzedając oliwki na terenie Polski. W ustawie o podatku od towarów i usług, w załączniku nr 10 jest przewidziana stawka 5%, natomiast w załączniku nr 3 stawka 8% dla produktu tego samego rodzaju. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług produkt sklasyfikowano pod numerem 01.26.11 oliwki stołowe.

W związku z powyższym opisem zadano następujące pytanie.

Jaką stawkę VAT stosować przy sprzedaży oliwek z pestką przeznaczonych bezpośrednio do spożycia.

Zdaniem Wnioskodawcy, po zapoznaniu się z treścią załącznika nr 3 i załącznika nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług Zainteresowany uważa, że należy stosować stawkę w wysokości 5%. Jednak wątpliwości Wnioskodawcy wynikają również z faktu, że inni dystrybutorzy oliwek na rynku Polskim stosują stawkę VAT 8%.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego zdarzenia przyszłego jest prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (tekst jedn.: Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą lub ustawą o VAT, opodatkowaniu podlega odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Stosownie do art. 5a ustawy - obowiązującego od 1 stycznia 2011 r. - towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Klasyfikacją statystyczną dotyczącą towarów i usług, która ma zastosowanie dla celów opodatkowania podatkiem od towarów i usług, od 1 stycznia 2011 r. jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) - (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.).

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel.

Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy, stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Jednakże zarówno w treści ustawy, jak i w przepisach wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi lub zwolnienie od podatku.

W świetle art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy, stosownie do art. 41 ust. 2a ustawy, stawka podatku wynosi 5%.

Na podstawie art. 146a pkt 1 i pkt 2 ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2016 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

1.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;

2.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.

Pod poz. 7 załącznika nr 3 do ustawy, zawierającego "Wykaz towarów i usług, opodatkowanych stawką podatku w wysokości 8%", wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 01.26 "owoce oleiste".

Należy nadmienić, że zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia, obniżonej stawki podatku albo wyłączenia tylko do towarów lub usług, należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce - nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług). Wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT, zwolnienie bądź wyłączenie dotyczy wyłącznie danego towaru lub danej usługi z danego grupowania - konkretnego towaru lub konkretnej usługi wymienionej obok symbolu PKWiU.

Ponadto, z objaśnień do załącznika nr 3 do ustawy wynika, że wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

Oznacza to, że jeżeli dany towar (lub usługa) jest wymieniony w załączniku nr 3 jako opodatkowany stawką 8%, a jednocześnie został wymieniony w art. 43 ust. 1 ustawy jako zwolniony od podatku lub w załączniku nr 10, jako objęty opodatkowaniem stawką 5% - stosowanie stawki podatku z załącznika nr 3 (stawka 8%) do ustawy jest wyłączone na rzecz zwolnienia od podatku lub opodatkowania stawką 5%.

Pod poz. 9 załącznika nr 10 do ustawy, zawierającego "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%", wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 01.26 "owoce oleiste, z wyłączeniem orzechów kokosowych (PKWiU 01.26.20.0)".

Z objaśnień do załącznika nr 10 do ustawy wynika, że wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawką 0%.

Z opisu sprawy wynika, że Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. Zainteresowany zajmuje się importowaniem z Maroka oliwek stołowych. Oliwki z pestkami, w naturalnej zalewie, bez dodatków (zioła, nadzienia, marynaty itp.) w trzech rodzajach: zielone, czerwone, czarne. Produkt przeznaczony jest do sprzedaży hurtowej i detalicznej w Polsce, po uprzednim przepakowaniu w pojemniki jednostkowe o mniejszej masie. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług produkt sklasyfikowano pod numerem 01.26.11 oliwki stołowe.

W tym miejscu należy podkreślić, że ustawa o podatku od towarów i usług (art. 5a ustawy) odwołuje się do klasyfikacji wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej. Załącznik nr 3 oraz załącznik nr 10 do ustawy o VAT zawierają określone towary lub usługi wraz z wyszczególnieniem ich numeru klasyfikacyjnego, zgodnie z PKWiU, a tut. Organ nie jest właściwy do dokonywania klasyfikacji statystycznej towarów bądź usług, ani do oceny poprawności klasyfikacji towaru lub usługi.

Zgodnie z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS Nr 1, poz. 11) zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje swoje towary i usługi według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach wprowadzonych rozporządzeniami Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Tak więc to podatnika obciąża obowiązek i ryzyko prawidłowego sklasyfikowania sprzedawanych towarów.

W oparciu o obowiązujący stan prawny należy stwierdzić, iż produkty spożywcze podlegają opodatkowaniu wg 5%, 8% i 23% stawki podatku od towarów i usług.

Jeżeli dany produkt spożywczy nie został wskazany w załączniku nr 3 lub 10, bądź w innych przepisach szczególnych zawartych w ustawie o VAT lub przepisach wykonawczych wydanych na podstawie delegacji zawartej w ww. ustawie o VAT, podlega opodatkowaniu wg stawki podstawowej, która obecnie wynosi 23%.

W przedstawionych okolicznościach Wnioskodawca sprzedaje oliwki stołowe sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 01.26.11, które - jak wynika z przeprowadzonej analizy przepisów prawa podatkowego zostały wymienione pod poz. 7 załącznika nr 3 do ustawy i jednocześnie są wymienione pod poz. 9 załącznika nr 10 do ustawy.

Dla określenia prawidłowej stawki VAT należy mieć na uwadze objaśnienia do załącznika nr 3 i nr 10 do ustawy. Wskazać należy, iż dla sprzedaży oliwek stołowych sklasyfikowanych wg ww. PKWiU nie przewidziano zwolnienia od podatku VAT lub opodatkowania stawką 0%.

Mając na uwadze powyżej powołane przepisy oraz opis sprawy, stwierdzić należy, że sprzedawane przez Wnioskodawcę oliwki z pestką przeznaczone bezpośrednio do spożycia, które mieszczą się w grupowaniu statystycznym PKWiU 01.26.11 - "oliwki stołowe", będą podlegały opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku od towarów i usług w wysokości 5%.

Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Dodatkowo wskazać należy, iż analiza prawidłowości klasyfikacji towarów do właściwego grupowania statystycznego, nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ww. ustawy - Ordynacja podatkowa, zgodnie z którym minister właściwy do spraw finansów publicznych, na pisemny wniosek zainteresowanego, wydaje w jego indywidualnej sprawie, pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego.

A zatem, tut. Organ nie jest uprawniony do oceny stanowiska przedstawionego przez Wnioskodawcę w zakresie klasyfikacji statystycznej towarów będących przedmiotem wniosku. Wobec powyższego, niniejsza interpretacja wydana została w oparciu o grupowanie PKWiU wskazane przez Zainteresowanego. W związku z powyższym, w przypadku zmiany któregokolwiek elementu przedstawionego zdarzenia przyszłego, udzielona interpretacja traci swą aktualność.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację - w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. z 2012 r. poz. 270, z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy), na adres: Izba Skarbowa w Łodzi, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Piotrkowie Trybunalskim, ul. Wronia 65, 97-300 Piotrków Trybunalski.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl