IPPP2/443-741/13-2/KG

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 30 lipca 2013 r. Izba Skarbowa w Warszawie IPPP2/443-741/13-2/KG

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749, z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 10 lipca 2013 r. (data wpływu 22 lipca 2013 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania podatkiem VAT dostawy wyrobów ciastkarskich sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 22 lipca 2013 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania podatkiem VAT dostawy wyrobów ciastkarskich sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.71.12.0.

W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe:

Od 23 lat Spółka prowadzi działalność polegającą na hurtowym i detalicznym obrocie artykułami spożywczymi. Spółka zamierza rozszerzyć zakres swojej działalności o sprzedaż wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, produkowanych pod marką będącą jej własnością, z należących do niej surowców. Firma zamierza podpisać umowę z producentem na świadczenie usług wyrobu ciastek świeżych z powierzonych surowców.

Spółka pod własną marką o nazwie "P." będzie sprzedawała wyroby ciastkarskie, które nie zawierają konserwantów ani innych antyseptyków, tj.:

1. Ciasteczka maślane "P.-W." o składzie: mąka, cukier, tłuszcz roślinny, mleko w proszku, jajo w proszku, B-karoten, aromat.

2. Ciasteczka owsiane z kropelkami czekolady i skórką pomarańczową o nazwie "P.-A." o składzie: mąka, cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny utwardzony, mleko w proszku, masa jajowa pasteryzowana, skórka pomarańczowa, kawałki czekolady, płatki owsiane, soda, amoniak, B-karoten, aromat.

3. Ciasteczka z marmoladą o nazwie "P.-I." o składzie: mąka, cukier, tłuszcz roślinny, mleko w proszku, wsad owocowy, B-karoten, aromat.

4. Ciasteczka z kremem czekoladowym o nazwie "P.-N." o składzie: krem czekoladowy, mąka, cukier, kakao, tłuszcz roślinny utwardzony, mleko w proszku, masa jajowa pasteryzowana, substancje spulchniające, B-karoten, aromat.

Przedmiotem wniosku są wszystkie wyroby z asortymentu ciastek, które będą produkowane przez Spółkę. Powyżej przedstawiony został skład surowcowy jedynie z czterech wybranych produktów, których skład jest analogiczny do pozostałych, a różnice pomiędzy nimi wynikają jedynie z nadzienia użytego do wypełnienia ciasta.

Zdaniem Spółki, przedstawione powyżej wyroby mieszczą się w wyrobach oznaczonych symbolem PKWiU 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże", ponieważ produkowane są z naturalnych składników bez żadnych konserwantów, a data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie będzie przekraczać 45 dni, a w przypadku oznaczenia tych wyrobów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie będzie przekraczał 45 dni.

Zastosowana technologia przy produkcji tych ciastek decyduje, że wyrób jest świeży, a proces technologiczny wszystkich wytwarzanych powyżej grup wyrobów nie obejmuje żadnych metod przedłużania trwałości.

Wyroby należą do wyrobów świeżych i są w stanie tę świeżość zachować z uwagi na sterylne zapakowanie wyrobów w folie ochronne.

W celu ochrony wyrobów przed utratą świeżości producent zastosował w procesie technologicznym obniżenie aktywności wody, czyli znikoma ilość wody występująca w wyrobach zabezpiecza te ciastka przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów, takich jak grzyby, pleśnie, dzięki czemu wyroby zachowują świeżość bez konieczności sztucznego przedłużania trwałości.

Do produkcji ciastek będą użyte wyłącznie dodatki funkcjonalne, czyli: emulgatory, środki spulchniające i regulatory kwasowości, które spełniają ważne funkcje w procesie wytwarzania wyrobów, przeciwdziałając ich czerstwieniu.

Przedstawione powyżej grupy wyrobów nie zawierają konserwantów ani innych antyseptyków, mimo podanego terminu przydatności do spożycia, a okres przydatności do spożycia jest determinowany właściwością wyrobów, a nie dzięki dodanym środkom konserwującym.

Spółka jest zdania, że wyżej wymienione wyroby powinny być klasyfikowane jako świeże ponieważ wyroby te są wytwarzane w sposób, który nie dopuszcza sztucznego przedłużenia ich trwałości, a tylko umożliwia zachowanie świeżości.

W związku z powyższym zadano następujące pytania:

1. Czy w związku z faktem, że data minimalnej trwałości produktów, które Spółka zamierza nabywać od producenta nie przekracza 45 dni, produkty te mieszczą się w zakresie objętym poz. 32 Załącznika nr 3 do ustawy o podatku on towarów i usług.

2. Czy w przypadku pozytywnej odpowiedzi na pytanie nr 1 Spółka będzie mogła dokonywać sprzedaży tych produktów przy zastosowaniu stawki podatku od towarów i usług w wysokości 8%.

Zdaniem Wnioskodawcy, wykaz towarów i usług opodatkowanych obniżoną stawką podatku określoną na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z art. 146a pkt 2 oraz art. 146f ustawy o VAT zawiera załącznik nr 3 do ustawy o VAT.

Pod pozycją 32 załącznika nr 3 do ustawy o VAT znajduje się grupa towarów o symbolu PKWiU 2008 ex 10.71.12.0 o nazwie "wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni.

W ocenie Spółki, wyroby ciastkarskie i ciastka świeże, które będą nabywane przez Spółkę od producenta i sprzedawane pod jej marką, a których data przydatności do spożycia nie przekroczy 45 dni będą mieściły się w poz. 32 załącznika Nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług.

W ocenie Spółki, do sprzedaży przez Spółkę wyrobów, o których mowa powyżej będzie można zastosować stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 8%.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej opisanego zdarzenia przyszłego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054 z późn.), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Przez towary - według art. 2 pkt 6 ustawy - rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

Na podstawie art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Przy wyznaczaniu zakresu stosowania stawek obniżonych, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r., wykorzystywana jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wprowadzona rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.).

Na mocy art. 41 ust. 1 ustawy, stawka podatku wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Jednakże, zarówno w treści ustawy, jak i w przepisach wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi lub zwolnienie od podatku.

W świetle art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Natomiast jak stanowi art. 146a pkt 2 ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%.

Pod poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy, zawierającego "Wykaz towarów i usług, opodatkowanych obecnie stawką podatku w wysokości 8%, wymienione zostały towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka, świeże, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dnia, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni".

Nadmienić należy, że zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia, obniżonej stawki podatku albo wyłączenia tylko do towarów lub usług, należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce - nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług). Wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT, zwolnienie bądź wyłączenie dotyczy wyłącznie danego towaru lub danej usługi z danego grupowania - konkretnego towaru lub konkretnej usługi wymienionej obok symbolu PKWiU.

Ponadto, z objaśnienia "1" do załącznika nr 3 do ustawy wynika, że wykaz towarów i usług opodatkowanych w 2011 r. stawką 8%, nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i świadczenia usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik.

Oznacza to, że jeżeli dany towar (lub usługa) jest wymieniony w załączniku nr 3 jako opodatkowany stawką 8%, a jednocześnie został wymieniony w art. 43 ust. 1 ustawy jako zwolniony od podatku lub w załączniku nr 10, jako objęty opodatkowaniem stawką 5% - stosowanie stawki podatku z załącznika nr 3 (stawka 8%) do ustawy jest wyłączone na rzecz zwolnienia od podatku lub opodatkowania stawką 5%.

Z okoliczności przedstawionych w złożonym wniosku wynika, iż Spółka będzie sprzedawała wyroby ciastkarskie, które nie zawierają konserwantów ani innych antyseptyków, tj. ciasteczka maślane "P.-W.", ciasteczka owsiane z kropelkami czekolady i skórką pomarańczową o nazwie "P.-A.", ciasteczka z marmoladą o nazwie "P.-I.", ciasteczka z kremem czekoladowym o nazwie "P.-N.".

Spółka sklasyfikowała dostawę produktów wymienionych powyżej pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże", ponieważ w Jej opinii produkowane są z naturalnych składników bez żadnych konserwantów a data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie będzie przekraczać 45 dni, a w przypadku oznaczenia tych wyrobów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie będzie przekraczał 45 dni.

Przedstawione powyżej grupy wyrobów nie zawierają konserwantów ani innych antyseptyków, mimo podanego terminu przydatności do spożycia, a okres przydatności do spożycia jest determinowany właściwością wyrobów, a nie dodanym środkom konserwującym.

W przedmiotowej sprawie podkreślenia wymaga fakt, że najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić, jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji towaru lub usługi wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jednocześnie należy wskazać, iż to podatnik jest zobowiązany do prawidłowego określenia przedmiotu opodatkowania, co wiąże się z prawidłowym zdefiniowaniem i zaklasyfikowaniem wykonywanych czynności.

Stosownie bowiem do pkt 1 komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11), zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby, usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Wynika to z faktu, że właśnie m.in. producent, bądź usługodawca posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu, czy usługi do odpowiedniego grupowania PKWiU, tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania lub przeznaczenia wyrobu, bądź zakresu świadczonych usług.

Biorąc pod uwagę treść ww. przepisów wskazać należy, iż na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z art. 146a pkt 2 ustawy i w związku z poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy, preferencyjnej, tj. 8% stawce podatku od towarów i usług, podlegają wyroby ciastkarskie i ciastka sklasyfikowane pod symbolem PKWiU 10.71.12.0, jednakże tylko te, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni.

Z uwagi na fakt, iż jak wynika ze złożonego wniosku, Spółka zamierza dokonywać dostawy wyrobów ciastkarskich sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.71.12.0 "Wyroby ciastkarskie i ciastka świeże", których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten nie przekracza 45 dni, tym samym należy zgodzić się z Wnioskodawcą, iż wyroby te mieszczą się w zakresie objętym poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług.

Mając na uwadze powołane przepisy prawa oraz przedstawiony opis sprawy należy stwierdzić, iż sprzedaż przez Wnioskodawcę wyrobów ciastkarskich, tj. ciasteczek maślanych "P.-W.", ciasteczek owsianych z kropelkami czekolady i skórką pomarańczową o nazwie "P.-A.", ciasteczek z marmoladą o nazwie "P.-I.", ciasteczek z kremem czekoladowym o nazwie "P.-N.", sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.71.12.0, których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 45 dni, a w przypadku oznaczenia tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 45 dni, podlega opodatkowaniu stawką podatku w wysokości 8%, na podstawie art. 41 ust. 2 w związku z art. 146a pkt 2 ustawy w powiązaniu z poz. 32 załącznika nr 3 do ustawy.

W świetle powyższego, stanowisko Wnioskodawcy należało uznać za prawidłowe.

Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. z 2012 r. poz. 270, z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl