IPPP1-443-821/11-2/EK - Określenie stawki VAT właściwej dla dostawy pieczywa.

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 23 sierpnia 2011 r. Izba Skarbowa w Warszawie IPPP1-443-821/11-2/EK Określenie stawki VAT właściwej dla dostawy pieczywa.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 18 maja 2011 r. (data wpływu 23 maja 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku na produkty:

* sklasyfikowane w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.85.19.0, 10.61.24.0, 10.51.30.0, 10.89.19.0 - jest prawidłowe,

* sklasyfikowane w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.71.11.0 - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 23 maja 2011 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Sp. z o.o. zajmuje się dystrybucją towarów sprowadzanych z Niemiec, Czech, Słowacji o następujących kodach CN/NR PKWiU:

Niemcy

* bagietki pszenne w trzech smakach nadziewane masłem i czosnkiem/ziołami/cebulą, wymagające warunków chłodniczych do przechowywania, nadające się do spożycia dopiero po podpieczeniu. Zaklasyfikowana przez US Łódź - jako PKWiU 10.61.24.0 - "Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich"

* bagietki głęboko mrożone, które wymagają przechowywania w temperaturze -18 st. Celsjusza zostały zaklasyfikowane przez US Łódź - jako PKWiU: 10.61.24.0 - "Mieszaniny i ciasta do wytwarzania wyrobów piekarskich"

* jeśli stanowią wyrób surowy, bez względu czy został zamrożony bądź zapakowany próżniowo oraz PKWiU: 10.85.19.0" pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną", jeśli produkt ten stanowi wyrób podpieczony lub upieczony, który został zamrożony bądź inaczej zakonserwowany.

Z uwagi na fakt, że wszystkie bagietki są podpieczone i wymagają odpieczenia przed spożyciem i nie stanowią surowego ciasta został nadany nr PKWiU 10.85.19.0. Bagietki w swoim składzie nie zawierają alkoholu w związku z powyższym stosujemy stawkę VAT 5% dla PKWiU 10.85.19.0.

Dla wszystkich smaków i rodzajów bagietek, skład produktów jest bardzo zbliżony: bagietki chłodzone - poniżej skład: bagietka: mąka pszenna, woda, drożdże, sól polepszacz, piekarski (słód z mąki pszennej, emulgator: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa, cukier gronowy, serwatka) masło ziołowe 17% (masło preparowane): masło 75%, cebula, pietruszka, czosnek, sól, zioła, substancje zagęszczające: guma guar, substancja zakwaszająca: kwas cytrynowy, przyprawy, przyprawa (soja, pszenica) naturalny aromat czosnkowy.

Bagietki głęboko mrożone - poniżej skład: bagietka: mąka pszenna, woda, drożdże, sól, polepszacz piekarski, (mąka pszenna słodowa, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa, cukier gronowy (pszenica), mąka żytnia z pełnego ziarna, mąka pszenna, kleik pszenny, serwatka, nadzienie z margaryny czosnkowej/ziołowej 13%: margaryna 71% (oleje roślinne, woda, emulgatory, lecytyna słonecznikowa, mono-diglicerydy kwasów tłuszczowych, słodka serwatka w proszku, sól, kwas cytrynowy, aromat, witaminy A, D3: barwnik: beta-karoten), cebula, czosnek, pietruszka, substancje zagęszczające: guma guar, przyprawy (soja, pszenica) naturalny aromat czosnkowy.

* jednorazowe masełko alpejskie, zaklasyfikowane przez US Łódź-jako PKWiU 10.51.30.0 "Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania" pod warunkiem, że nie zawiera innych tłuszczy niż tłuszcz mleczny, zawiera 82% tłuszczu mlecznego w swoim składzie, produkowane ze świeżej śmietanki, dla PKWiU 10.51.30.0 stosujemy stawkę VAT 5%.

* masło z czosnkiem, zawierające w swoim składzie masło, maślanka, czosnek 7%, sól jodowana, przyprawy, skrobia, naturalny aromat, kwas cytrynowy, o zawartości tłuszczu mlecznego 62% nadano j.w. PKWiU 10.51.12.0, a stosowana stawka VAT to 5%.

* pizza top blok 15 kg, analog sera żółtego, przeznaczony do zapiekania, zalecany do stosowania w połączeniu z żółtym serem o składzie: woda, tłuszcz roślinny, skrobia białka mleka, olej roślinny, sól, sole emulgujące, aromat mleczny, substancje konserwujące: E202, barwnik beta-karoten - sklasyfikowany przez US Łodź jako PKWiU 10.89.19.0 "Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej nie sklasyfikowane" stosowana stawka VAT dla PKWiU 10.89.19.0 to 8%.

* Pieczywo głęboko mrożone, podpieczone sklasyfikowane przez US Łódź jako PKWiU 10.71.11.0 "Pieczywo świeże". Dla produktów:

o bagietka mała 60g o składzie: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana, mąka żytnia, guma guar, cukier gronowy, mąka pszenna słodowa, mąka żytnia z pełnego ziarna, kleik pszenny, mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa, serwatka.

o kajzerka 70g o składzie: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana, mąka żytnia, cukier gronowy, mąka jęczmienna słodowa, tłuszcz roślinny, śladowe ilości: soi, mleka, orzechów, musztardy, sezamu.

o kajzerka z makiem 70g o składzie: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana, mąka żytnia, cukier gronowy, mąka jęczmienna słodowa, tłuszcz roślinny, posypka; mak, śladowe ilości: soi, mleka, orzechów, musztardy.

o kajzerka z sezamem 70g o składzie: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana, mąka żytnia, cukier gronowy, mąka jęczmienna słodowa, tłuszcz roślinny, posypka; sezam, śladowe ilości: soi, mleka, orzechów, musztardy.

o bułka śniadaniowa 70g o składzie: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana, mąka żytnia, cukier gronowy, mąka, mąka jęczmienna słodowa, tłuszcz roślinny, śladowe ilości: soi, mleka, orzechów, musztardy i sezamu.

o bułka z ziarnami 85g o składzie: mąka pszenna, woda, śruta pszenna, mąka jęczmienna słodowa, otręby pszenne, śruta sojowa, regulator kwasowości, sól jodowana, przyprawy, drożdże, mąka żytnia, ekstrakt słodowy, (słód jęczmienny, woda, słód pszenny), posypka: siemię lniane, śladowe ilości soi, mleka, orzechów i musztardy.

o ciabatta 110g o składzie: mąka pszenna, woda, drożdże, sól jodowana, mąka żytnia, cukier gronowy, mąka jęczmienna słodowa, tłuszcz roślinny, śladowe ilości: soi, mleka, orzechów, musztardy i sezamu.

o bułka toskańska 80g o składzie: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól jodowana, drożdże, cukier gronowy, mąka słodowa, tłuszcz roślinny, śladowe ilości: soi, mleka, orzechów, musztardy i sezamu.

Dla PKWiU 10.71.11.0 zastosowano stawkę VAT 23%, a nie 5% ze względu na termin przydatności ww. produktów przekraczający 14 dni jako produkt głęboko mrożony zgodnie z objaśnieniami w załączniku nr 10 do ustawy z dnia 29 października 2010 r., który mówi, że stawkę 5% można zastosować dla produktów których data minimalnej trwałości oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza14 dni.

Słowacja /Czechy

* śmietanka do kawy sklasyfikowany jako PKWiU 10.51.12.0 "Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu >6% masy niezagęszczone i niesłodzone" przez US Łódź. Dla PKWiU 10.51.12.0 zastosowano stawkę VAT 5%.

Słowacja

* śmietana w spray'u sklasyfikowane jako PKWiU 10.89.19.0 "Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane" przez US Łódź - dla produktów: śmietana w spray "Laura" o składzie: śmietana 82%, syrop glukozowy, cukier, mleko w proszku, emulgatory: E 471, E 472 A, E 331, E 407); aromat wanilina, gaz nośny; N20 oraz śmietana w spray'u Vitala o składzie; mleko w proszku, utwardzony tłuszcz roślinny, cukier, białko mleka, środek utrzymujący wilgotność: sorbit, emulgatory: E 472 B, E 472 E (zawiera soje); stabilizatory; E 460, E 466, E 331, karagen (E 407), wanilina, gaz nośny N20.

* krem cukierniczy zaklasyfikowany jako PKWiU 10.89.19.0 "Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej nie sklasyfikowane" przez US Łódź - dla produktu Creme patisserie - krem cukierniczy o składzie: woda, utwardzony tłuszcz roślinny 25%, cukier 12%, białka mleka, emulgatory: E 472B, lecytyna soi (zawiera soję), stabilizatory: celuloza, E 466, fosforan potasu, aromaty, barwnik; beta-karoten. Dla PKWiU 10.89.19.0 zastosowano stawkę VAT 8%.

* Crem cuisine 1L sklasyfikowany jako PKWiU 10.89.19.0 "Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane" przez US Łódź, dla produktu o składzie: maślanka, tłuszcz roślinny 15%, skrobia modyfikowana, emulgator: E 435, E 427 B, stabilizator E 331, zagęszczacz E 415, idealny do przygotowywania zup, kremów, sosów, gorących dań oraz innych przekąsek.

Dla PKWiU 10.89.19.0 zastosowano stawkę VAT 8%.

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Czy zastosowane stawki VAT dla opisanych produktów sklasyfikowanych jako: PKWiU

10.85.19.0 - VAT 5%

10.61.24.0 - VAT 5%

10.51.30.0 - VAT 5%

10.51.12.0 - VAT 5%

10.89.19.0 - VAT 8%

10.71.11.0 - VAT 23%

zostały poprawnie zastosowane przez firmę z uwzględnieniem składu produktów oraz zapisów w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 266, poz. 1476) oraz Rozporządzeniem ministrów z dnia 29 października PKWiU 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.), a także klasyfikacji nadanej przez Urząd Skarbowy w Łodzi.

Zdaniem wnioskodawcy

Firma M. biorąc pod uwagę, skład produktów oraz zapisy w załącznikach nr 3 i 10 do ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 266, poz. 1476) oraz Rozporządzenie ministrów z dnia 29 października PKWiU 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z poz. zmianami), a także pisma... dotyczące klasyfikacji nadanej przez Urząd Skarbowy w Łodzi przypisała do następujących nr PKWiU stawki VAT:

5% VAT

1.

dla PKWiU 10.61.24.0- "Mieszaniny do wytwarzania wyrobów piekarskich" dla bagietek chłodzonych i mrożonych, które nie są surowymi produktami tylko podpieczone i wymagają odpieczenia przed spożyciem zastosowano w tym przypadku stawkę 5% VAT,

2.

PKWiU 10.85.19.0 "Pozostałe gotowe posiłki i dania, włączając pizzę zamrożoną", bagietki w swoim składzie nie zawierają alkoholu, jak informuje załącznik nr 10 w którym wyszczególnione zostały produkty z 5% stawką VAT ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług., poz. 28. dla PKWiU ex 10.85.1" gotowe posiłki i dania z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%",

3.

dla PKWiU 10.51.30.0 "Masło i pozostałe tłuszcze do smarowania" jak informuje załącznik nr 10 w którym wyszczególnione zostały produkty z 5% stawką VAT do ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług.

Poz. 21 dla PKWiU 10.5 "Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kaziny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0),

4.

dla PKWiU 10.51.12.0 "Mleko i śmietana o zawartości tłuszczu >6% masy, niezagęszczone jak informuje załącznik nr, 10 w którym wyszczególnione zostały produkty z 5% stawka VAT. Do ustawy z dnia 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług. Poz. 21 dla PKWiU 10.5" wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kaziny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0).

8% VAT

5.

dla PKWiU 10.89.19.0 "Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane" wg pisma z US Łódź pod ww. numerem PKWiU zostały zaklasyfikowane takie produkty jak: śmietana w sprayju Laura, Vitala, Pizza top, Creme patisserie oraz Creme cuisine. Z uwagi na fakt, że produkty te mieściły się w grupowaniu stawki VAT 7% w 2010 r., zastosowano stawkę VAT 8% w 2011 r. zgodnie ze zmianą stawek VAT zawartą w ustawie z dnia 29 października 2010 r..

23% VAT

1.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za:

* prawidłowe w zakresie stawki podatku dla produktów sklasyfikowanych w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.85.19.0, 10.61.24.0, 10.51.30.0, 10.89.19.0,

* nieprawidłowe w zakresie stawki podatku dla produktów sklasyfikowanych w PKWiU 2008 w grupowaniu 10.71.11.0.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, opodatkowaniu tym podatkiem, podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju (...).

W myśl art. 7 ust. 1 ustawy, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

Pojęcie towaru ustawodawca zdefiniował w art. 2 pkt 6 ustawy. Zgodnie z zapisem zawartym w tym przepisie, przez towary rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

Natomiast stosownie do art. 8 ust. 1 ustawy, przez świadczenie usług, rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 (...).

Ponadto, art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Podkreślić w tym miejscu należy, iż prawidłowa pod względem klasyfikacji statystycznych identyfikacja towarów i usług stanowi warunek niezbędny do określenia wysokości opodatkowania na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług. Klasyfikacją, do której odwołują się przepisy ustawy jest Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług (PKWiU). Wskazać należy, iż przy wyznaczaniu zakresu stosowania stawek obniżonych, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r., jest wykorzystywana Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług, wprowadzona w życie rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.).

Na podstawie art. 41 ust. 1 ustawy, stawka podatku od towarów i usług wynosi 22%, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.

Jednakże zarówno w treści ustawy, jak i przepisach wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi, bądź zwolnienie od podatku.

I tak w myśl art. 41 ust. 2 ustawy, dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. Natomiast dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5% - art. 41 ust. 2a ustawy.

Zgodnie natomiast z obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 146a pkt 1 i 2 ustawy, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2013 r., z zastrzeżeniem art. 146f:

1.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;

2.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%;

W załączniku nr 3 do ustawy zawierającego wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 7% (w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2013 r., na podstawie art. 146a pkt 2 ustawy, stawka ta wynosi 8%) wymienione zostały:

* w poz. 31 towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.71.11.0, tj. "pieczywo świeże",

* w poz. 48 towary sklasyfikowane pod symbolem PKWiU ex 10.89.19.0, tj. "pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem ekstraktów słodowych i produktów o zawartości alkoholi powyżej 1,2%".

W załączniku nr 10 do ustawy zawierającego wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5% wymienione zostały:

* w poz. 21 towary sklasyfikowane pod PKWIU ex 10.5, tj. "wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0),

* w poz. 22 towary sklasyfikowane pod PKWiU ex 10.61, tj. "produkty przemiału zbóż, z wyłączeniem śruty",

* w poz. 23 towary sklasyfikowane pod PKWiU ex 10.71.11.0, tj. " pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie termin przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni,

* w poz. 28 towary sklasyfikowane pod PKWiU ex 10.85.1, tj. "gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%".

Należy przy tym zaznaczyć, iż zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia, obniżonej stawki podatku lub wyłączenia tylko do towarów lub usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniających określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce - nazwa towaru lub usługi. Wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT, zwolnienie bądź wyłączenie dotyczy wyłącznie danego towaru lub danej usługi z danego grupowania - konkretnego towaru lub konkretnej usługi wymienionej obok symbolu PKWiU.

Z przedłożonego wniosku wynika, iż Wnioskodawca zajmuje się dystrybucją towarów z Niemiec, Czech, Słowacji. Towary te Wnioskodawca klasyfikuje w PKWiU 2008 w następujący sposób:

* PKWiU 10.61.24.0 - bagietki pszenne w trzech smakach nadziewane masłem i czosnkiem/ziołami/cebulą wymagające warunków chłodniczych do przechowywania, nadające się do spożycia dopiero po odpieczeniu

* PKWiU 10.85.19.0 - bagietki głęboko mrożone pszenne w trzech smakach nadziewane masłem i czosnkiem/ziołami/cebulą, nie zawierające surowego ciasta, jako produkt podpieczony lub upieczony,

* PKWiU 10.89.19.0 - pizza top blok 15 kg, śmietanka w spray'u "Laura", śmietanka w spray'u Witala, krem cukierniczy Cremme patisserie, crem cuisine 1 L, produkty te nie zawierają alkoholu

* PKWiU 10.51.30.0 - jednorazowe masełko alpejskie,

* PKWiU 10.51.12.0 - masło z czosnkiem,

* PKWiU 10.71.11.0 - pieczywo głębokie mrożone, podpieczone (bagietka mała 60g, kajzerka 70g, kajzerka z makiem 70g, kajzerka z sezamem 70g, bułka śniadaniowa 70g, bułka z ziarnami 85g, ciabatta 110g, bułka toksańska 80g.), gdzie termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni.

W przedmiotowej sprawie podkreślenia wymaga fakt, że najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji towaru lub usługi wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług. Jednocześnie należy wskazać, iż to podatnik jest zobowiązany do prawidłowego określenia przedmiotu opodatkowania, co wiąże się z prawidłowym zdefiniowaniem wykonywanych czynności.

Stosownie bowiem do pkt 1 komunikatu Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 24 stycznia 2005 r. w sprawie trybu udzielania informacji dotyczących standardów klasyfikacyjnych (Dz. Urz. GUS z 2005 r. Nr 1, poz. 11), zgodnie z zasadami metodycznymi klasyfikacji zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby, usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane według zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach, wprowadzonych rozporządzeniem Rady Ministrów lub stosowanych bezpośrednio na podstawie przepisów Wspólnoty Europejskiej. Wynika to z faktu, że właśnie producent (usługodawca) posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania PKWiU, tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania, konstrukcji i przeznaczenia wyrobu lub charakteru usługi.

Mając zatem na uwadze powołane przepisy prawa oraz przedstawiony opis sprawy wskazać należy, iż sprzedaż przez Wnioskodawcę produktów opisanych we wniosku:

* sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.85.19.0 podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku w wysokości 5% na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy,

* sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.61.24.0 podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku w wysokości 5% na podstawie art. 41 ust. 2a w związku z poz. 21 załącznika nr 10 do ustawy,

* sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.51.30.0 i PKWiU 10.51.12.0 podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku w wysokości 5% na podstawie art. 41 ust. 2a w zw. z poz. 21 załącznika nr 10 do ustawy,

* sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.89.19.0, podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką podatku w wysokości 8% na podstawie art. 41 ust. 2 w zw. z poz. 48 załącznika nr 3 do ustawy.

Natomiast produkty opisane we wniosku sklasyfikowane w PKWiU 2008 pod symbolem 10.71.11.0 nie mogą korzystać z preferencyjnej stawki opodatkowania w wysokości 5% (poz. 23 załącznika nr 10 do ustawy), gdyż ich termin przydatności do spożycia jest dłuższy niż 14 dni, natomiast mogą korzystać z preferencyjnej stawki podatku VAT w wysokości 8% na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z poz. 31 załącznika nr 3 do ustawy. Należy zauważyć, iż pozycja ta nie ogranicza produktów wymienionych w niej co do terminu przydatności do spożycia. Z uwagi na powyższe, Wnioskodawca winien stosować dla produktów zgrupowanych pod symbolem 10.71.11.0 tj., bagietka mała 60g, kajzerka 70g, kajzerka z makiem 70g, kajzerka z sezamem 70g, bułka śniadaniowa 70g, bułka z ziarnami 85g, ciabatta 110g, bułka toksańska 80g preferencyjną stawkę podatku VAT, tj. 8%, na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy w zw. z poz. 31 załącznika nr 3 do ustawy.

Podkreślić należy, że analiza prawidłowości klasyfikacji towarów do właściwego grupowania statystycznego, nie mieści się w ramach określonych przepisem art. 14b § 1 ustawy - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.), zgodnie z którym minister właściwy do spraw finansów publicznych, na pisemny wniosek zainteresowanego, wydaje w jego indywidualnej sprawie, pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego. Wobec powyższego przedmiotową interpretację wydano na podstawie wskazanych we wniosku grupowań.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl