IPPP1-443-82/11-4/IGo

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 22 marca 2011 r. Izba Skarbowa w Warszawie IPPP1-443-82/11-4/IGo

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770 z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 18 stycznia 2011 r. (data wpływu 19 stycznia 2011 r.), uzupełnionym pismem z dnia 4 lutego 2011 r. (data wpływu 7 lutego 2011 r.) w odpowiedzi na wezwanie tut. Organu z dnia 31 stycznia 2011 r., o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania 5 % stawki VAT przy sprzedaży pieczywa tostowanego - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 19 stycznia 2011 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stosowania 5 % stawki VAT przy sprzedaży pieczywa tostowanego. Wniosek uzupełniony został pismem z dnia 4 lutego 2011 r. (data wpływu 7 lutego 2011 r.), będącym odpowiedzią na wezwanie Organu z dnia 31 stycznia 2011 r.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Spółka jest importerem i dystrybutorem produktu B. B jest wyrobem pszennym pieczonym, krojonym i tostowanym, tj. w procesie produkcji wypieczone pszenne pieczywo jest krojone i następnie podpiekane z dwóch stron (tj. tostowane).

1.

Skład B

Ww. tosty są produkowane bez dodatków smakowych albo w kilku smakach (m.in. czosnkowy, cebulowy, pizza). W ich skład wchodzą m.in.: mąka pszenna, oleje roślinne, drożdże, woda, sól, cukier, ocet oraz inne składniki (zależnie od smaku). Podstawowym składnikiem B jest mąka, a udział poszczególnych składników w zależności od rodzaju B kształtuje się następująco w stosunku do mąki:

1.

naturalne - 24,19 % w przeliczeniu na mąkę;

2.

cebulowe - 25,83 % w przeliczeniu na mąkę;

3.

czosnkowe - 25,44 % w przeliczeniu na mąkę;

4.

pizza - 34,81,19 % w przeliczeniu na mąkę.

2.

Proces produkcji

Proces produkcji B obejmuje wszystkie etapy typowe dla pieczywa pszennego z dodatkiem drożdży piekarskich, łącznie z wypiekiem w formach. Po wypieku przeprowadzane są czynności analogiczne jak w przypadku produkcji pieczywa pszennego. Pieczywo pszenne jest studzone i w zależności od przeznaczenia:

1.

pakowane lub niepakowane (chleb, pieczywo tostowe);

2.

krajane, pakowane (chleb, pieczywo tostowe);

3.

krajane, smarowane olejem, aromatyzowane, opiekane (tostowane) i pakowane (B).

A zatem istnieje pełna analogia w zakresie sposobu wytwarzania pieczywa pszennego i B, z tym że ten drugi podlega dodatkowym czynnościom (tj. krajaniu, smarowaniu olejem, aromatyzowaniu, opiekaniu - tostowaniu).

Biorąc zatem pod uwagę skład i proces produkcji B, a więc wypiekanie pieczywa pszennego, a następnie krojenie go i tostowanie (przypiekanie z dwóch stron) B jest opiekanym (tostowanym) chlebem.

Analogiczny szczegółowy opis składu i technologia produkcji B został przedstawiony w opinii z dnia 28 września 2004 r. wydanej przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (dalej "Opinia"). Ww. Instytut po przeprowadzeniu analizy porównawczej procesu produkcji pieczywa pszennego i procesu produkcji B oraz na podstawie składu surowcowego i cech organoleptycznych B uznał, iż należy zaklasyfikować te produkty do tostów piekarskich zgodnie z którą produkt B mieści się w grupowaniu PKWiU 15.82.11.50- 00 Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, Dz. U. z 2004 r. Nr 89, poz. 844 z późn. zm. - dalej "PKWiU 2004") oraz w grupowaniu PKWiU 15.82.11-50.20 "Tosty z chleba i podobne tosty" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, Dz. U. z 1997 r. Nr 42, poz. 264, z późn. zm. - dalej "PKWiU 1997").

Opinia Instytutu stanowiła podstawę dla wydania dwóch opinii statystycznych przez Urząd Statystyczny w Łodzi - (dalej "Urząd Statystyczny") tj.:

1.

opinii statystycznej Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego z dnia 26 października 2004 r., zgodnie z którą produkt B mieści się w grupowaniu PKWiU 15.82.11.50-00 Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 2004) oraz w grupowaniu PKWiU 15.82.11-50.20 "Tosty z chleba i podobne tosty" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 1997);

2.

opinii statystycznej Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego z dnia 13 grudnia 2010 r. zgodnie z którą produkt B mieści się w grupowaniu PKWiU 15.82.11.50-00 Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 2004), w grupowaniu PKWiU 15.82.11-50.00 "Suchary, sucharki, tosty z chleba i podobne tosty" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 1997) oraz jako tost w grupowaniu PKWiU 10.72.11 "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, Dz. U. z 2008 r. Nr 207, poz. 1293, z późn. zm. - dalej "PKWiU 2008").

W związku z powyższym zadano następujące pytanie:

Czy na podstawie:

* art. 41 ust. 2a i poz. 24 Załącznika nr 10 pt. "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5 %" do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r. Nr 54, poz. 535 z późn. zm. - dalej: "ustawa o VAT") w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2011 r. (na podstawie art. 19 pkt 2 lit. a) oraz

* art. 47 ustawy z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej Dz. U. z 2010 r. Nr 238, poz. 1578 - dalej "ustawa zmieniająca")

Spółce będzie przysługiwać prawo do stosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży pieczywa tostowanego oznaczonego nazwą B.

Zdaniem wnioskodawcy:

Od 1 stycznia 2011 r. Spółce będzie przysługiwać prawo do stosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży tostów z chleba oznaczonych nazwą B ponieważ:

* produkt ten stanowiąc tost z chleba i podobne tosty podlega klasyfikacji w grupowaniu PKWiU 10.72.11 "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby" (zgodnie z PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem PKWiU 2008), a

* tym samym jest towarem wymienionym w poz. 24 Załącznika nr 10 pt. "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%" do ustawy o VAT, opodatkowanym obniżoną 5% stawką VAT na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z art. 47 ustawy zmieniającej (wprowadzającym ww. przepis w życie od 1 stycznia 2011 r.).

1.

Przepisy regulujące opodatkowanie towarów ze stawką VAT 5%

Zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy o VAT towary wymienione w Załączniku nr 10 pt. "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%" do ustawy o VAT w związku z art. 47 ustawy zmieniającej (wprowadzającym ww. przepisy w życie od 1 stycznia) korzystają od 1 stycznia 2011 r. z 5% stawki VAT.

W poz. 24 ww. Załącznika nr 10 do ustawy o VAT wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty sklasyfikowane w grupowaniu 10.72.11 PKWiU z 2008 r. wymienione zostały jako towary opodatkowane 5% stawką VAT.

Biorąc pod uwagę skład i proces produkcji B, a więc wypiekanie pieczywa pszennego, a następnie krojenie go i tostowanie (przypiekanie z dwóch stron) B jest opiekanym (tostowanym) chlebem (inaczej tostem z chleba) opodatkowanym 5% stawką VAT. Poniżej Spółka przedstawia argumenty przemawiające za sklasyfikowaniem B jako tost z chleba w grupowaniu 10.72.11 PKWiU z 2008 r.

2.

Klasyfikacja B na gruncie klucza powiązań PKWiU 2004 i 2008

Zarówno w opinii statystycznej Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego z dnia 26 października 2004 r. jak i w opinii statystycznej Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego z dnia 13 grudnia 2010 r. B zostały sklasyfikowane w grupowaniu PKWiU 15.82.11.50-00 Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 2004).

Zgodnie zaś z pkt 6.3.6 "Zasad Metodycznych" PKWiU 2008 dla ułatwienia prac związanych z reorganizacją, względnie uzupełnieniem ewidencji źródłowej jednostek gospodarczych oraz ułatwieniem zaliczenia określonych produktów do odpowiednich grupowań PKWiU zostały opracowane klucze powiązań PKWiU 2004 - PKWiU 2008 oraz PKWiU 2008 - PKWiU 2004.

Biorąc pod uwagę powyższe oraz fakt, iż od dnia wydania wyżej wymienionych opinii Urzędu Statystycznego skład surowcowy oraz proces technologiczny wytwarzania produktów B nie uległ zmianie, w celu dokonania prawidłowej klasyfikacji statystycznej B dla potrzeb PKWiU 2008, w pierwszej kolejności należy dokonać tzw. "przejścia" z klasyfikacji PKWiU 2004 na PKWiU 2008. Właśnie do tego celu niezbędne będzie zastosowanie ww. klucza powiązań klasyfikacji PKWiU 2004 i PKWiU 2008 stanowiącego fragment załącznika do ww. rozporządzenia PKWiU 2008.

W szczególności, klucz powiązań wskazuje, iż grupowanie PKWiU 2004 15.82.11-50.00 "Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe" odpowiada grupowaniu oznaczonemu kodem 10.72.11.0 "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby" wg klasyfikacji PKWiU 2008.

3.

Klasyfikacja B na gruncie PKWiU i CN

Ponadto, Spółka pragnie zwrócić uwagę, iż zgodnie z pkt 7.2 "Zasad Metodycznych" PKWiU 2008 przy dokonywaniu klasyfikacji danego wyrobu do odpowiedniego grupowania należy posługiwać się:

* zasadami metodycznymi PKWiU 2008,

* nazwami grupowań końcowych PKWiU 2008,

* wyjaśnieniami i wskazówkami zawartymi w osobnych wydawnictwach, tj. w: "Wyjaśnieniach do Taryfy Celnej" wydanych rozporządzeniem Ministra Finansów oraz w "Notach wyjaśniających do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich" publikowanych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, seria C,

* ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury Scalonej (dalej "CN").

Jednocześnie z "Zasad Metodycznych" PKWiU 2008 wynika, że wszystkie wymienione powyżej elementy mają jednakową moc stanowiącą dla ustalenia zakresu rzeczowego grupowań PKWiU 2008.

Zgodnie z "Zasadami Metodycznymi" PKWiU 2008, nazwami grupowań końcowych PKWiU 2008 oraz uwagami zamieszczonymi przed tablicami klasyfikacyjnymi poszczególnych działów PKWiU 2008 zdaniem Spółki B powinien być klasyfikowany, jak już wskazano na początku niniejszego wniosku, do grupowania PKWiU 10.72.11.0 - "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby".

Niemniej, zdaniem Spółki, dla poprawnego zaklasyfikowania B do określonego grupowania PKWiU 2008 zasadne jest odwołanie się do CN, ogólnych reguł interpretacyjnych CN, not wyjaśniających do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich, a także "Wyjaśnień do Taryfy Celnej".

Spółka pragnie zauważyć, że do grupowania PKWiU 10.72.11.0 zgodnie z PKWiU 2008 zostały przypisane dwie podpozycje, tj. CN 1905 10 00 "Chleb chrupki" oraz 1905 40 "Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby testowe".

Zgodnie z:

* notami wyjaśniających do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich do podpozycji 1905 40 10 i 1905 40 90 oraz

* wyjaśnieniami do Taryfy celnej do Działu 19 - w pozycji 1905, akapit A.5,

podpozycja 1905 40 obejmuje "Sucharki, chleb tostowy i podobne produkty tostowe, nawet pokrojone lub pokruszone, z dodatkiem lub bez dodatku masła lub innych tłuszczów, cukru, jaj lub innych odżywczych substancji".

Biorąc pod uwagę skład i proces produkcji B, a więc wypiekanie pieczywa pszennego, a następnie krojenie go i tostowanie (przypiekanie z dwóch stron) Bjest de facto opiekanym (tostowanym) chlebem, który należy sklasyfikować jako "tosty z chleba i podobne produkty tostowe - pozostałe" w pozycji CN 1905 40 90) oraz jako "pieczywo tostowe i podobne wyroby" w grupowaniu 10.72.11.0 PKWiU 2008.

Jako przykłady potwierdzające prawidłowość powyższej argumentacji Spółka powołuje dwie wiążące interpretacje taryfowe (dalej "WIT"), znak SETV1-2008-00125 oraz znak SETV1-2008-00126 wydane w obydwu przypadkach 27 lutego 2008 r. przez szwedzkie władze celne. Zgodnie z nimi tostowane (opiekane) pieczywo należy sklasyfikować w podpozycji CN 1905 40 90 "Sucharki, tosty z chleba podobne produkty testowe - pozostałe". WITy te są ważne do 26 lutego 2014 r. i są dostępne w oficjalnej przeglądarce WIT na stronie Komisji Europejskiej:

* http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgi-bin/ebtidet...Lang=PLreference=SETV1-2008-00125 oraz

* http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgi-bin/ebtidet...Lang=PLreference=SETV1-2008-00126.

Warto zauważyć, że WIT to jedyna oficjalna i wiążąca "informacja o klasyfikacji taryfowej towarów, która zapewnia jednolite i poprawne stosowanie nomenklatury towarowej (dla potrzeb celnych i statystycznych) na terenie Unii Europejskiej" (cytat pochodzi ze strony Izby Celnej w Warszawie: http://www.wit.warszawa.ic.gov.pl/).

Ponadto powyższa klasyfikacja została potwierdzona w wydanej na wniosek Spółki opinii statystycznej Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego z dnia 13 grudnia 2010 r., zgodnie z którą produkt B mieści się jako tost z chleba w grupowaniu PKWiU 10.72.11 "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 2008).

Konkludując, powyższe argumenty pozwalają twierdzić, że na podstawie art. 41 ust. 2a i poz. 24 Załącznika nr 10 pt. "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%" do ustawy o VAT w związku z art. 47 ustawy zmieniającej, B jest opiekanym (tostowanym) chlebem opodatkowanym od 1 stycznia 2011 r. 5% stawką VAT.

4.

Podsumowanie

W kontekście całokształtu przedstawionej powyżej argumentacji, wnioskujemy o potwierdzenie prawidłowości dokonanej przez Spółkę interpretacji przepisów podatkowych, a tym samym potwierdzenie, że od 1 stycznia 2011 r. Spółce będzie przysługiwać prawo do stosowania 5% stawki VAT przy sprzedaży tostów z chleba oznaczonych nazwą B ponieważ:

* produkt ten stanowiąc tost z chleba i podobne tosty podlega klasyfikacji w grupowaniu PKWIU 10.72.11. "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonymi rozporządzeniem PKWiU 2008), a

* tym samym jest towarem wymienionym w poz. 24 Załącznika nr 10 pt "Wykaz towarów opodatkowanych stawką podatku w wysokości 5%" do ustawy o VAT, opodatkowanym obniżoną 5% stawką VAT na podstawie art. 41 ust. 2a ustawy o VAT w związku z art. 47 ustawy zmieniającej (wprowadzającym ww. przepis w życie od 1 stycznia 2011 r.).

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Zgodnie z art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą o VAT, opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług podlegają odpłatna dostawa towarów i odpłatne świadczenie usług na terytorium kraju.

Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, przez dostawę towarów, o której mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel (...).

Zgodnie z art. 2 pkt 6 przez towary rozumie się rzeczy oraz ich części, a także wszelkie postacie energii.

Stosownie do treści obowiązującego od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 5a ustawy, towary lub usługi będące przedmiotem czynności, o których mowa w art. 5, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

Od dnia 1 stycznia 2011 r. na potrzeby podatku od towarów i usług stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.).

Zasadą jest, że zainteresowany podmiot sam klasyfikuje prowadzoną działalność, swoje produkty (wyroby i usługi), towary, środki trwałe i obiekty budowlane wg zasad określonych w poszczególnych klasyfikacjach i nomenklaturach statystycznych.

Stawka podatku - na podstawie art. 41 ust. 1 powołanej ustawy wynosi 22% z zastrzeżeniem ust. 2 - 12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Jednakże zarówno w treści wskazanej ustawy, jak i przepisów wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi lub zwolnienie z podatku. Na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1.

Zgodnie z art. 146a, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2013 r.:

1.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 1 i 13, art. 109 ust. 2 i art. 110, wynosi 23%;

2.

stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%;

3.

stawka zryczałtowanego zwrotu podatku, o której mowa w art. 115 ust. 2, wynosi 7%;

4.

stawka ryczałtu, o której mowa w art. 114 ust. 1, wynosi 4%.

W załączniku nr 3 do ustawy, w poz. 33 wymieniony został symbol ex 10.72.11.0 "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby - wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty".

Należy w tym miejscu podkreślić, iż zgodnie z pkt 1) objaśnienia pod omawianym załącznikiem do ustawy, wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów i usług zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawkami niższymi niż stawka, której dotyczy załącznik. Oznacza to, że jeżeli dany towar (lub usługa) wymieniony w załączniku nr 3, na podstawie innych regulacji podlega opodatkowaniu niższą stawką podatku VAT lub zwolnieniu - zastosowanie ma ta niższa stawka podatku lub zwolnienie od podatku.

Zgodnie z obowiązującym od dnia 1 stycznia 2011 r. art. 41 ust. 2a ustawy, wprowadzonym art. 19 pkt 2 lit. a) ustawy z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. Nr 238, poz. 1578), dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%.

W pozycji 24 tego załącznika, wymieniono towary zgrupowane pod symbolem PKWiU - ex 10.72.11.0, tj. pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby - wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty.

Zgodnie z art. 2 pkt 30 ustawy, przez PKWiU ex rozumie się zakres wyrobów lub usług węższy niż określony w danym grupowaniu Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Umieszczenie tego dopisku przy konkretnym symbolu statystycznym ma na celu zawężenie stosowania zwolnienia lub obniżonej stawki podatku VAT tylko do usług należących do wymienionego grupowania statystycznego, spełniającego określone warunki sprecyzowane przez ustawodawcę w rubryce "nazwa towaru (grupy towarów)". Zatem, wynikająca z konkretnego załącznika stawka VAT lub zwolnienie dotyczy wyłącznie danego towaru z danego grupowania.

Ze złożonego wniosku wynika, że Wnioskodawca jest importerem i dystrybutorem produktu B. B jest wyrobem pszennym pieczonym, krojonym i tostowanym, tj. w procesie produkcji wypieczone pszenne pieczywo jest krojone i następnie podpiekane z dwóch stron (tj. tostowane). Biorąc pod uwagę skład i proces produkcji B, a więc wypiekanie pieczywa pszennego, a następnie krojenie go i tostowanie (przypiekanie z dwóch stron) B jest opiekanym (tostowanym) chlebem.

Wnioskodawca posiada dwie opinie statystyczne wydane przez Urząd Statystyczny w Łodzi - (dalej "Urząd Statystyczny") tj.:

1.

opinii statystycznej Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego z dnia 26 października 2004 r., zgodnie z którą produkt B mieści się w grupowaniu PKWiU 15.82.11.50-00 Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 2004) oraz w grupowaniu PKWiU 15.82.11-50.20 "Tosty z chleba i podobne tosty" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 1997);

2.

opinii statystycznej Ośrodka Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego z dnia 13 grudnia 2010 r. zgodnie z którą produkt B mieści się w grupowaniu PKWiU 15.82.11.50-00 Suchary, sucharki, chleb tostowy i podobne wyroby tostowe (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 2004), w grupowaniu PKWiU 15.82.11-50.00 "Suchary, sucharki, tosty z chleba i podobne tosty" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU 1997) oraz jako tost w grupowaniu PKWiU 10.72.11 "Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby" (zgodnie z zasadami metodycznymi PKWiU wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług, Dz. U. z 2008 r. Nr 207, poz. 1293, z późn. zm. - dalej "PKWiU 2008").

Mając na uwadze powyższe przepisy oraz opisany stan faktyczny należy stwierdzić, że w poz. 24 załącznika nr 10 do ustawy poprzez przedrostek ex. zostały wskazane konkretne towary, których dotyczy obniżona stawka w wysokości 5%. Zatem wskazać należy, iż przy sprzedaży pieczywa tostowanego oznaczonego nazwą B mieszczącego się w PKWiU 10.72.11.0 Wnioskodawca może zastosować stawkę podatku VAT w wysokości 5%.

Zatem stanowisko Wnioskodawcy w przedmiotowej sprawie należy uznać za prawidłowe.

Ponadto podkreślić należy, iż kwestie dotyczące zaklasyfikowania czynności wskazanych we wniosku do właściwego grupowania statystycznego, nie mieszczą się w ramach określonych w art. 14b § 1 ustawy - Ordynacja podatkowa, zgodnie z którym minister właściwy do spraw finansów publicznych, na pisemny wniosek zainteresowanego, wydaje, w jego indywidualnej sprawie, pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego (interpretację indywidualną). W związku z powyższym, niniejszej interpretacji udzielono w oparciu o klasyfikację PKWiU wskazaną przez Zainteresowanego.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszawa po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1-go Maja 10, 09-402 Płock.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl