IPPP1-443-1282/09-2/JL - Prawidłowa stawka VAT przy sprzedaży wyrobów ciastkarskich.

Pisma urzędowe
Status:  Aktualne

Pismo z dnia 19 lutego 2010 r. Izba Skarbowa w Warszawie IPPP1-443-1282/09-2/JL Prawidłowa stawka VAT przy sprzedaży wyrobów ciastkarskich.

INTERPRETACJA INDYWIDUALNA

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2007 r. Nr 112, poz. 770) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 3 grudnia 2009 r. (data wpływu 8 grudnia 2009 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawidłowej stawki przy sprzedaży wyrobów ciastkarskich - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 grudnia 2009 r. wpłynął ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawidłowej stawki przy sprzedaży wyrobów ciastkarskich.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny:

Przedsiębiorstwo Przemysłu Cukierniczego T. (dalej zwane: T.), jest znanym na rynku polskim producentem wyrobów ciastkarskich. W zakresie swojej działalności produkuje między innymi ciastka kruche wytwarzane z ciasta kruchego. Ciastka kruche produkowane przez T. można podzielić na dwie grupy, biorąc pod uwagę kryterium technologii wytwarzania i składu ciasta kruchego, z którego ciastka zostały wytworzone.

Grupa I:

Wyroby z tej grupy formowane są metodą nakładania kształtu ciastka na taśmę wypiekową. Średnia zawartość tłuszczu w cieście kruchym w tej grupie kształtuje się w granicach 15 % - 20 %. Jest to grupa wyrobów charakteryzująca się pełnym smakiem słodyczy i delikatną kruchością. Do grupy tej należą ciastka kruche o następujących nazwach handlowych: D., S., Ś., O., D., C.

Grupa II:

Wyroby z tej grupy formowane są metodą przenoszenia (odciskania) kształtu i wzoru foremki wygrawerowanej w walcu na kęs ciasta. Średnia zawartość tłuszczu w cieście kruchym w tej grupie zawiera się w granicach 11 % - 14 %. Wyroby zawarte w tej grupie charakteryzują się mniejszą kruchością i twardszą strukturą, a ich pełny smak wydobywa się w trakcie spożywania. Do grupy tej należą ciastka kruche o następujących nazwach handlowych: S., T., M., M.

Ciastka kruche poddaje się uszlachetnianiu (pod względem smakowym) poprzez dokonywanie następujących czynności: podlewanie lub oblewanie czekoladą lub masami czekoladopodobnymi (np. T., M., D., M.), nakładanie nadzień tłustych lub karmelowych (np. M., T.), o składanie w formie markiz (np. M.), glazurowanie lukrem cukrowym (np. S.). Cechą wspólną dla wszystkich ciastek kruchych jest technologia przygotowywania ciasta kruchego i parametry wypiekowe. Ciasto kruche przygotowuje się w dwóch, następujących etapach:

1.

przygotowanie tzw. emulsji, w skład której wchodzą: cukier, tłuszcz, płyny, dodatki funkcyjne i smakowe,

2.

przygotowanie ciasta kruchego, czyli połączenie i wymieszanie emulsji wraz z mąką pszenną. Parametry wypiekowe wszystkich ciastek kruchych są zbliżone, tzn. temperatura wypieku wynosi od 150 do 190 stopni Celsjusza, natomiast czas wypieku wynosi od 6 do 12 minut, w zależności od gramatury i cech końcowych wyrobu.

Wszystkie opisane powyżej ciastka kruche, produkowane obecnie i w przyszłości, niezależnie od smaku, rodzaju i nazwy handlowej, będą wytwarzane w tej samej, charakterystycznej recepturowo zbliżonej technologii produkcji z zachowaniem sterylnych warunków pieczenia i pakowania.

Ze względów marketingowych, w szczególności w celu zainteresowania klientów wyrobami T., opisane powyżej ciastka kruche mają różne nazwy handlowe, które mogą ulegać zmianom. Zmianom nazw nie towarzyszą istotne zmiany technologii produkcji oraz receptury. Czasem występują wyłącznie nieznaczne zmiany walorów smakowych, co do zasady, jednak zmiany nazw handlowych służą wyłącznie celom marketingowym. W związku z tym, zdaniem T, nazwy handlowe nie mają żadnego znaczenia dla klasyfikacji wyrobów T.

W dniu 26 października 2009 r. T. wystąpił z wnioskiem o dokonanie klasyfikacji statystycznej dla powyższych wyrobów. W odpowiedzi na wniosek T., Urząd Statystyczny w Łodzi wystosował opinię klasyfikacyjną z dnia 6 listopada 2009 r., w której dokonał następującej klasyfikacji wyrobów T.:

1.

Według klasyfikacji wydanej na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 42, poz. 264 z późn. zm.): PKWiU 15.81.12-00.15 - "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego".

2.

Według klasyfikacji wydanej na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.): PKWiU 10.71.12.0 - "Wyroby ciastkarskiej ciastka, świeże".

W związku z powyższym zadano następujące pytanie.

Czy T., na podstawie art. 41 ust. 2 oraz Załącznika nr 3 poz. 25 ustawy o VAT, ma prawo stosować stawkę VAT wynoszącą 7 % w odniesieniu do dostawy opisanych powyżej wyrobów z ciasta kruchego, biorąc pod uwagę fakt, że zgodnie z opinią Urzędu Statystycznego w Łodzi wyroby te są klasyfikowane do grupowania PKWiU: 15.81.12-00.15 "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego".

Zdaniem wnioskodawcy:

1.

Klasyfikacja wyrobów T. przez Urząd Statystyczny w Łodzi.

T. ma prawo do stosowania stawki VAT wynoszącej 7 % na podstawie art. 41 ust. 2 oraz Załącznika nr 3 poz. 25 ustawy o VAT w oparciu o dokonaną przez Urząd Statystyczny w Łodzi klasyfikację statystyczną PKWiU wyrobów. T., jako producent wyrobów objętych niniejszym wnioskiem, klasyfikuje swoje wyroby do grupowania PKWiU 15.81.12-00.15 - "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego". Powyższa klasyfikacja T. została w pełni potwierdzona przez Urząd Statystyczny w Łodzi. Urząd Statystyczny w Łodzi stwierdził, że wyroby określone przez producenta jako wyroby świeże mieszczą się w grupowaniu: PKWiU 15.81.12-00.15 "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego". Tym samym Urząd Statystyczny w Łodzi w pełni potwierdził prawidłowość klasyfikacji własnej wyrobów T, zgodnie z którą wyroby T. mieszczą się w grupowaniu PKWiU 15.81.1 "Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże".

O zaklasyfikowaniu przedmiotowych ciastek kruchych (wytwarzanych z ciasta kruchego) do wyrobów spożywczych świeżych, a tym samym o zaliczeniu ich w zakres grupowania 15.81.1 "Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże" zdecydowała technologia ich wytwarzania. T. jest zdania, że nie chodzi przy tym kryterium o "świeżość" w rozumieniu potocznym lub o "przydatność do spożycia". Istotne jest, w jaki sposób dany wyrób został wytworzony i w jaki sposób zachowuje swoje walory smakowe oraz inne cechy. Jeżeli produkt zachowuje świeżość w wyniku zastosowania naturalnych procesów wypieku, bez zastosowania dodatkowych sztucznych i aktywnie działających substancji (takich jak konserwanty), należy stwierdzić, że wyrób jest świeży i należy do podgrupy 15.81.1 "Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże". Zdaniem T. w ramach pozycji końcowej 15.81.12-00.15 - "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego" będą mieściły się wszystkie ciastka sprzedawane przez T., które są wytwarzane z tych samych bazowych składników w jednakowej technologii produkcji opisanej powyżej mające te same właściwości, niezależnie od nazwy, rodzaju lub smaku danego ciastka. Powyższa klasyfikacja jest naturalną klasyfikacją, w obrębie grupowania PKWiU 15.81.1. "Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże" dla przedmiotowych wyrobów T., z uwagi na rodzaj ciasta, z jakiego zostały one wyprodukowane.

2.

Skutki klasyfikacji dokonanej przez Urząd Statystyczny w Łodzi.

Zgodnie z zasadą jednoznaczności grupowań, wynikającą z pkt 5.1.5 zasad metodycznych do PKWiU, zakresy poszczególnych grupowań pochodnych określonego grupowania macierzystego w żadnym przypadku nie mogą zachodzić na siebie, to znaczy nie może powstać sytuacja, w której określony produkt może być zaliczany do więcej niż jednego grupowania PKWiU. Oznacza to, że zgodnie z opinią klasyfikacyjną Urzędu Statystycznego w Łodzi, przedmiotowe wyroby T należy zaliczyć do wyrobów świeżych i tym samym nie będzie ich można zaliczyć do wyrobów o przedłużonej trwałości.

Skutkiem zaklasyfikowania przez Urząd Statystyczny w Łodzi opisanych powyżej wyrobów do wyrobów spożywczych świeżych, czyli do grupowania PKWiU 15.81.1 "Pieczywo wyroby piekarskie i ciastkarskie świeże", jest objęcie tych wyrobów obniżoną stawką VAT, wynoszącą 7 %, zgodnie z art. 41 ust. 2 oraz poz. 25 Załącznika nr 3 do ustawy o VAT. T. pragnie przy tym przypomnieć, że zgodnie z pkt 7.3 zasad metodycznych PKWiU, w przypadkach trudności w ustaleniu właściwego grupowania, do którego należy zaliczyć produkt, producent może zwrócić się o pomoc do Urzędu Statystycznego - co też T uczynił i otrzymał interpretację od Urzędu Statystycznego, potwierdzającą klasyfikację wyrobów T dokonaną przez T. Z uwagi na powyższe T jest zdania, że ma prawo do stosowania stawki 7 % przy sprzedaży ciastek kruchych wytwarzanych z ciasta kruchego, zgodnie z art. 41 ust. 2 oraz Załącznikiem nr 3 poz. 25 ustawy o VAT.

W świetle obowiązującego stanu prawnego stanowisko Wnioskodawcy w sprawie oceny prawnej przedstawionego stanu faktycznego uznaje się za prawidłowe.

Na wstępie należy zaznaczyć, że niniejszą interpretację oparto na przepisach prawa podatkowego obowiązujących do dnia 31 grudnia 2009 r., gdyż z rozpatrywanego wniosku wynika, że sprawa w zakresie podatku od towarów i usług dotyczy zaistniałego stanu faktycznego.

Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.), stawka podatku wynosi 22 %, z zastrzeżeniem ust. 2-12c, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1. Jednakże zarówno w treści ustawy jak i przepisów wykonawczych do niej, ustawodawca przewidział opodatkowanie niektórych czynności stawkami obniżonymi bądź zwolnienie ich z podatku od towarów i usług. W myśl ust. 2 ww. artykułu dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7 %, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. W załączniku tym, w poz. 25 wymieniono "Pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie, świeże" - PKWiU 15.81.1 Przepis art. 2 pkt 6 ustawy stanowi, że za towar uważa się rzeczy ruchome, jak również wszelkie postacie energii, budynki i budowle lub ich części, będące przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty. Podkreślić należy, iż prawidłowa pod względem klasyfikacji statystycznych identyfikacja towarów stanowi warunek niezbędny do określenia wysokości opodatkowania na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług. W myśl § 3 pkt 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. z 2008 r. Nr 207, poz. 1293) do celów opodatkowania podatkiem od towarów i usług do dnia 31 grudnia 2009 r. stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 42, poz. 264 z późn. zm.). Tutejszy Organ nadmienia, że powyższa klasyfikacja stosowana jest również do dnia 31 grudnia 2010 r.

Ze złożonego wniosku wynika, iż podatnik jest producentem wyrobów ciastkarskich. W zakresie swojej działalności produkuje między innymi ciastka kruche wytwarzane z ciasta kruchego. Cechą wspólną dla wszystkich ciastek kruchych jest technologia przygotowywania ciasta kruchego i parametry wypiekowe. W odpowiedzi na wniosek Wnioskodawcy, Urząd Statystyczny w Łodzi wystosował opinię klasyfikacyjną z dnia 6 listopada 2009 r. nr OK-5672/KW-4052/2009, w której dokonał następującej klasyfikacji wymienionych wyrobów:

1.

Według klasyfikacji wydanej na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 18 marca 1997 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 42, poz. 264 z późn. zm.): PKWiU 15.81.12-00.15 - "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego".

2.

Według klasyfikacji wydanej na podstawie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (Dz. U. Nr 207, poz. 1293 z późn. zm.): PKWiU 10.71.12.0 - "Wyroby ciastkarskiej ciastka, świeże".

Opierając się zatem na klasyfikacji przedstawionej przez Wnioskodawcę, według której wytwarzane wyroby z ciasta kruchego mieszczą się w PKWiU 15.81.12-00.15 oraz uwzględniając zapis art. 41 ust. 2 ustawy należy uznać za prawidłowe stanowisko Wnioskodawcy, że ich sprzedaż podlega opodatkowaniu 7 % stawką podatku od towarów i usług.

Interpretacja dotyczy zaistniałego stanu faktycznego przedstawionego przez Wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia zdarzenia w przedstawionym stanie faktycznym.

Stronie przysługuje prawo do wniesienia skargi na niniejszą interpretację przepisów prawa podatkowego z powodu jej niezgodności z prawem. Skargę wnosi się do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, ul. Jasna 2/4, 00-013 Warszaw, po uprzednim wezwaniu na piśmie organu, który wydał interpretację w terminie 14 dni od dnia, w którym skarżący dowiedział się lub mógł się dowiedzieć o jej wydaniu - do usunięcia naruszenia prawa (art. 52 § 3 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. - Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. Nr 153, poz. 1270 z późn. zm.). Skargę do WSA wnosi się (w dwóch egzemplarzach - art. 47 ww. ustawy) w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia odpowiedzi organu na wezwanie do usunięcia naruszenia prawa, a jeżeli organ nie udzielił odpowiedzi na wezwanie, w terminie sześćdziesięciu dni od dnia wniesienia tego wezwania (art. 53 § 2 ww. ustawy).

Skargę wnosi się za pośrednictwem organu, którego działanie lub bezczynność są przedmiotem skargi (art. 54 § 1 ww. ustawy) na adres: Izba Skarbowa w Warszawie, Biuro Krajowej Informacji Podatkowej w Płocku, ul. 1 Maja 10, 09-402 Płock.

Opublikowano: http://sip.mf.gov.pl