FR-5-402/46/93 - Dotacje.
Pismo z dnia 22 października 1993 r. Ministerstwo Finansów FR-5-402/46/93 Dotacje.
W nawiązaniu do pisma Krajowego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Spożywców "Społem" w Warszawie z dnia 10 grudnia 1993 r. - znak II-K131-183/93 w sprawie interpretacji przepisów rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 czerwca 1991 r. w sprawie stawek, szczegółowych zasad i trybu udzielania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych (Dz. U. Nr 60, poz. 256 ze zmianą z dnia 26 maja 1993 r. - Dz. U. Nr 48, poz. 220) - Departament Finansów Gospodarki Żywnościowej wyjaśnia, co następuje:
1. Podstawą obliczenia należnych dotacji jest prowadzenie ewidencji ilościowo -wartościowej surowców zużytych do sporządzania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. Wykaz surowców, do których mogą być udzielane dotacje podaje załącznik do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 czerwca 1991 r.
2. Rozszerzenie asortymentu posiłków w barze mlecznym o potrawy mięsne i półmięsne nie może powodować zmiany charakteru baru. Oznacza to, że bar mleczny:
- jest ogólnodostępnym zakładem masowego żywienia, bezalkoholowym i samoobsługowym,
- produkowane i sprzedawane potrawy mleczno - nabiałowo -jarskie muszą wchodzić w skład zawsze dostępnych całodziennych posiłków,
- zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie nie wyższym niż do 25 % wartości surowców, wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
3. Dotacje budżetowe nie przysługują do:
- surowców zużytych do sporządzania posiłków w barach mlecznych nie objętych "Wykazem" (np. mięso i jego przetwory, podroby, drób i przetwory drobiowe, ryby i ich przetwory, tłuszcze zwierzęce, wyroby cukiernicze trwałe, wody mineralne i napoje bezalkoholowe i inne),
- surowców zużytych do produkcji wyrobów garmażeryjnych przygotowywanych w barach mlecznych i sprzedawanych innym punktom sprzedaży,
- surowców i towarów wymienionych w § 3 ust. 1 pkt 1 i 2 wspomnianego rozporządzenia Ministra Finansów.
4. W celu uniknięcia ewentualnych nieprawidłowości przy określaniu wielkości dotacji budżetowych, bary mleczne uzgadniają, z właściwym urzędem skarbowym lub izbą skarbową, sposób prowadzenia ewidencji dla celów dotacyjnych. Obowiązek taki wynika z przepisów § 2a w/w rozporządzenia Ministra Finansów.